Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHrvatska: od danas skuplja cestarina

Hrvatska: od danas skuplja cestarina


Vlada Republike Hrvatske i službeno je donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama na povećanju visine cestarine i sustava naplate cestarine za uporabu autocesta i cestovnih objekata s naplatom u prosjeku za 14%.
Za prvu skupinu, u koju ulaze i osobni automobili cestarina je povećana sa 33 na 40 lipa po kilometru.

Za drugu skupinu automobila cestarina umjesto 49 iznosi 60 lipa po kilometru, a za treću 91 umjesto 84 lipe po kilometru.
Za četvrtu skupinu vozila – teške kamione, kamione s prikolicom cisterne i sl. cestarina se ne mijenja. Zadržavanje postojećih cestarina poticaj je kako bi se ovu skupinu vozila privuklo na korištenje naših autocesta.
Sanader računa da će to do 2010-te značiti dodanih 400 milijuna eura za nove investicije u autoceste. Konkretno, dionica autoceste Zagreb – Split iznosila bi 136 kuna.
Prema posljednjim informacijama, cijene novih cestarina primjenjivat će se od 1. srpnja ove godine.
Istovremeno, Vlada RH je smijenila predsjednika Autocesta Stanka Kovača i tajnika Povjerenstva za ceste Muhameda čokljata. Ministar prometa Božidar Kalmeta pojasnio je da su smijenjeni, jer su još u ponedjeljak tvrdili da će svih 177 kilometara autoceste Bosiljevo-Dugopolje danas biti spremno za puštanje u promet. Kao sporno izdvojio je i stalne intervencije i sanacije do sad otvorenih autocesta, posebice Zagreb-Varaždin, na čije je popravke već utrošeno 15 milijuna kuna. Za novog predsjednika Autocesta imenovan je Mario Crnjak, a tajnik Povjerenstva je Boris Ordulj.