Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliHonda FCV Concept najava je za serijski automobil na vodik u 2016. godini

Honda FCV Concept najava je za serijski automobil na vodik u 2016. godini


Dok Toyota najavljuje komercijalizaciju svojeg automobila na vodik u proljeće iduće godine, Honda najavljuje to isto, ali za proljeće 2016.

Honda je jedan od pionira u istraživanju i razvoju automobila s pogonom na vodik. Ovih dana promovirali su još jedan konceptni model, jednostavno nazvan FCV Concept, a početak prodaje serijskog automobila u Japanu najavljuju za ožujak 2016. godine.

Honda je s istraživanjem upotrebe vodika kao goriva počela 80-tih godina prošlog stoljeća, a FCV Concept nasljednik je nekoliko automobila koji su predstavljeni od 2002. godine do danas. Tada je napravljen FCX, koji je davan na leasing poduzećima i partnerima u Japanu i Americi, a tri godine kasnije počela je prodaja individualnim kupcima u Americi. Zatim je 2008. Uslijedio FCX Clarity, koji je također davan na leasing.

HondaFCV_2

Novi konceptni automobil je na neki način poboljšani FCX Clarity. Veličina spremišta za vodik smanjena je za 33 posto, a snaga je ostala i dalje iznad 100 kW, odnosno performanse su poboljšane za 60 posto. S punim tankom autonomija bi trebala biti veća od 700 kilometara, a za punjenja trebaju samo tri minute, dakle isto kao da ste na benzinskoj s normalnim autom.

Osim konceptnog automobila, Honda je predstavila i Power Exporter Concept, napravicu pomoću koje se struja iz automobila može koristiti u kućanstvu.