Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportHonda CR-Z Hybrid – novi hibridni trkaći automobil u japanskoj Super GT Series ligi

Honda CR-Z Hybrid – novi hibridni trkaći automobil u japanskoj Super GT Series ligi


Hibridni automobili su sve popularniji, kako na našim svakodnevnim cestama, tako i na trkaćim stazama. Tako će se i Honda CR-Z Hybrid pojaviti na utrkama u Japanu.

Početkom tjedna Honda je najavila nekoliko zanimljivih stvari. Za početak spomenimo kako se vraćaju u Dakar Rally utrku, nakon čak 23 godine izbivanja. Druga najava odnosi se na ovaj model, CR-Z Hybrid, a koji će se pojaviti na tamošnjem domaćem Super GT prvenstvu. Za one koji ne znaju, japanski Super GT je jedno od najzanimljivijih i najuzbudljivijih automobilskih natjecanja u svijetu, u kojem se natječu automobili od skromne Toyote Corolla do najnovijih i najmoćnijih super sportskih automobila, naravno po propisanim klasama.

Tako će se Honda’s CR-Z Hybrid naći u Super GT prvenstvu u GT300 klasi (automobili snage do 300KS), kao što su Nissan GT-R GT3 i Subaru BRZ GT300.

Ima još jedna zanimljivost oko ovog automobila. Naime, iako izgleda i djeluje nevjerojatno “sportski”, radi se o jednom od najslabijih i najsporijih automobila na tržištu. Njegov hibridni pogon (kombinacija benzinskog i električnog motora) razvija tek 122KS, a od 0-100km/h ubrzava za teko 10,5 sekundi. Naravno, za samo utrkivanje Honda je pripremila potpuno drugačiji motor, a radi se o 2,8 litarskom V6 motoru koji razvija oko 300 konja, što će biti i više nego dovoljno za utrkivanje.

Naravno, i sam vanjski izgled je prerađen, tako da je aerodinamički paket s pregršt laganih karbon-fiberskih elemenata prilagođen utrkama, a i interijer je dodatno olakšan, izbačeno je sve što ne treba, a kako bi se smjestio “roll cage”.

Hondin CR-Z trkaći automobil bit će poznat pod nazivom Mugen CR-Z GT, jer će ga voziti Team Mugen, inače Hondin tvornički tim. Dok ovo čitate, novi se CR-Z testira na pravim trkaćim stazama, a premijerno će se na utrkama pojaviti u 4. sezonskoj utrci – Sportsland SUGO u Japanu, a koja je na rasporedu 28. srpnja.