Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHocus Focus – Fordov novi koncept na autosajmu u Kini

Hocus Focus – Fordov novi koncept na autosajmu u Kini


Peking, točnije Auto China 2004 Show bit će polazna točka za predstavljanje novog Fordovog Fokus koncepta s četvero vrata. Budući Focus dijeli istu šasiju kao i Mazda 3, Volvo S40 i europska verzija modela Focus C-Max, u kompaniji vjeruju kako će nova generacija Focusa doživjeti veliki uspjeh i kako će i dalje održati epitet ‘jednog od najprodavanijih automobila u svijetu’. Model će se prvo pojaviti na kineskom tržištu, a nešto kasnije bi ga trebali ugledati i na europskim cestama.

Kao i trenutno aktualni koncept, novi je Focus u ‘new edge’ stilu. Kao što bi oni iskusniji i primijetili, novi Focus koncept u prvi plan ne stavlja pogon, nego dizajn vozila. Koncept leži na drugačijim osnovama u odnosu na današnji, koji već pet godina uspješno postoji na tržištu. Već po slikama vidite kako ima dosta sličnosti s većim Mondeo bratom, no ovdje su linije još finije, izraženije i sportski naglašene. prednji je kraj niži, stakla su velika i visoka dok su prednja i stražnja svjetla dobila još upečatljiviji izgled. Sportskom izgledu pridonose i 19 inčne aluminijske felge.
Iako smo spomenuli kako u prvom planu nije motorizacija, moramo napomenuti kako će se u novi Focus koncept ugrađivati široka paleta benzinskih i dizelskih motora. Benzinski će se kretati od 100KS do 145KS, uključujući i potpuno novi Fordov 1.6 TiVCT motor od 115KS. Radi se o jednom od prvih Fordovih motora koji imaju varijabilno otvaranje ventila i usis goriva usklađen s ispušnim sustavom, naprednim voznim karakteristikama, većom snagom i izuzetno malom potrošnjom goriva. Od dizelskih motora ugrađivat će se modeli koji su zajednički razvijeni s PSA grupacijom (Peugeot i Citroen), a snaga će im se kretati od 109KS do 136KS. Svi motori podliježu Euro4 standardu koji se odnosi na dopuštenu količinu emisije štetnih tvari.
Naravno, za ljubitelje sportskih jurilica Ford će izbaciti i RS model sa 200-tinjak konja, te model od 300KS s Cosworthovom mašinom i pogonom na sva četiri kotača. Iskreno, jedva čekam novi Focus na cestama…