Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHamilton neuhvatljiv na kišnom Silverstoneu

Hamilton neuhvatljiv na kišnom Silverstoneu


S ogromnom prednošću pred ostalim vozačima Lewis Hamilton je u gotovo nepogrešivoj vožnji na izuzetno teškoj kišnoj utrci u Velikoj Britaniji, na svom domaćem terenu, došao do treće sezonske pobjede.

Britanski Silverstone poznat je po kiši, što se pokazalo i ove godine. Današnja utrka po puno detalja je prilično kontroverzna. Pogrešne taktike, izlijetanja sa staze i piruete praktički svih vozača, od onih slabijih do onih najboljih, te neprestana izmjena kiše i oblačnog vremena te uvjerljiva pobjeda domaćeg dečka Lewisa Hamiltona označili su današnju utrku za VN Velike Britanije.

Još smo jučer vidjeli kako su meteorolozi za početak današnje utrke najavljivali kišu. Tako je i bilo. Početkom utrke kiša, a kasnije razvedravanje. Upravo zbog tog vremena bilo je zanimljivo gledati vozače kako masovno izlijeću sa staze. Podsjetimo se, ove sezone izbačeno je dosta elektronskih pomagala tako da je vozačima puno teže održavati bolid u željenoj putanji. čovjek koji je najviše puta izletio sa staze vjerojatno je Massa, negdje desetak puta.

Na samom startu Lewis Hamilton odlično starta i sa četvrtog izbija na drugu poziciju, odmah iza klupskog kolege Heikki Kovalainena. Kimi Raikkonen uspijeva obići Marka Webbera, koji se kasnije zavrtio na stazi. Istovremeno je izletio i Kazuki Najakima, Felipe Massa se izvrtio, za izletjeli su i David Coultard i Sebastian Vettel.

U četvrtom krug Hamilton uspijeva obići Kovalainena i na toj poziciji ostaje do samog kraja utrke.

U 21. krugu tada vodeći Hamilton i Raikkonen odlaze u boks. Taktičku grešku tada je napravio Ferrari koji ostavlja iste gume na bolidu što je Raikkonena koštalo velikih problema na stazi jer se kiša pojačavala. 25. krugova prije kraja utrke kiša je počela pljuštati i tada su krenule sve te silne piruete i izlijetanja. Iskreno, bilo je zanimljivo gledati i one najbolje vozače kako se vrte na stazi ili izlijeću.

Malo uzbuđenja na kraju utrke donio nam je dvoboj Alonso-Raikkonen za četvrto mjesto. U tom je dvoboju Raikkonen je izašao kao pobjednik. I Kovalainen je pokušao obići Alonsa što mu je uspjelo dva kruga prije kraja. Slično je pokušao i Nakajima, ali nije uspio, nego je u zadnjem zavoju pred ciljem izgubio i borbu s Trullijem, tako da je umjesto s dva utrku završio s jednim ali vrijednim bodom.

Evo i rezultata utrke. Ljestvice vozača i konstruktora potražite ovdje.