Testovi


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestoviHAK: zabrinjavajući broj loše ocijenjenih dječjih auto sjedalica
HAK - zabrinjavajući broj loše ocijenjenih dječjih auto sjedalica

HAK: zabrinjavajući broj loše ocijenjenih dječjih auto sjedalica


Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa 34 dječje auto sjedalice koje su europski autoklubovi podvrgnuli detaljnim i preciznim mjerenjima prema najvažnijim kriterijima sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomiji, čišćenju i izradi te upotrebi štetnih sastojaka.

Svaki kriterij imao je nekoliko podkriterija pa se tako kod sigurnosti posebna pozornost posvetila zaštiti pri frontalnom i bočnom sudaru te zatezanju pojasa i stabilnosti pri učvršćivanju na sjedalo u automobilu. U pogledu jednostavnosti korištenja i ergonomije pratili su se detalji kao što su kompliciranost montaže ili mogućnost pogrešnog postavljanja, jednostavnost vezanja djeteta u sjedalici te razumljivost uputstava i upozorenja, a vodilo se računa i o prostranosti sjedalice, komforu i poziciji sjedenja te količini mjesta koje će sjedalica zauzeti u samom automobilu. Čišćenje i kvaliteta završne obrade činili su treći ključan faktor našeg testa, dok je posljednji segment predstavljala upotreba štetnih sastojaka prilikom izrade sjedalice i u tom je dijelu rezultat tek u dva slučaja ispao poražavajući. Prilikom testiranja svaka je sjedalica mogla zaslužiti jednu od pet ocjena. Maksimalan rezultat donosio je ocjenu vrlo dobar, a onda su redom prema slabijem slijedile ocjene dobar, zadovoljavajući, jedva dovoljan i loš.

Od 34 proizvoda samo je jedna sjedalica ovoga puta dobila maksimalnu ocjenu vrlo dobar, dok je na testu s neprolaznom ocjenom završilo čak 5 kandidatkinja čiji će proizvođači očito u budućnosti morati dodatno poraditi na nekim karakteristikama. Najveći broj dječjih auto sjedalica, njih čak 19, zaradilo je ocjenu dobar te se ukupnim rezultatom smjestilo na korak do maksimuma. Od preostalih kandidatkinja, 5 sjedalica dobilo je ocjenu zadovoljavajuće, dok su se 4 na kraju ipak provukle s jedva dovoljnom ukupnom ocjenom.

Najbolje rezultate u svim testnim kriterijima ovoga je puta ostvarila sjedalica Recaro Privia & Recaro Fix namijenjena grupi 0+, odnosno novorođenčadi i vrlo maloj djeci do 13 kilograma težine ili starosti od otprilike godinu i pol dana, koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Ona je time automatski postala i pobjednik ovoga testiranja. Kod ove sjedalice ISOFIX-baza, koja je sastavni dio seta, ostaje u vozilu nakon montaže, a to značajno pojednostavljuje postavljanje, no, nažalost, ukupna ocjena odnosi se samo na montažu sa spomenutim postoljem pa biste u slučaju da želite nabaviti sjedalicu Recaro Privia & Recaro Fix morali provjeriti odgovara li ona vašem automobilu. Naime, montira li se sjedalica bez postolja ili baze, odnosno uz pomoć sigurnosnog pojasa u vozilu, ukupna ocjena na kraju se ipak smanjuje. Koristite li bazu, jedini nedostatak jest u tome što će sjedalica zauzeti nešto više prostora u automobilu pa u tom kriteriju Recaro prolazi sa “samo” zadovoljavajućom ocjenom. Svi ostali kriteriji Recaru donose ili maksimalnu (vrlo dobar) ili ocjenu odmah ispod toga (dobar). Recaro Privia & Recaro Fix tako se može pohvaliti vrlo niskim rizikom od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, dobrim zatezanjem pojasa i stabilnošću u vozilu, vrlo malom opasnošću od nepravilne montaže, lako razumljivim uputstvima i upozorenjima, jednostavnošću korištenja i zakopčavanja, malom težinom, dobrim osloncem za noge i kvalitetnim materijalima koji je ispunjavaju, dobrim pogledom izvan vozila i udobnom pozicijom sjedenja, prostranošću mjesta namijenjenog djetetu, lakim skidanjem presvlake i njezinim održavanjem, dobrom završnom obradom i vrlo niskim udjelom štetnih sastojaka korištenih pri izradi. Doista sjajan rezultat jer rijetko ili čak nikad na kraju naših testiranja ne dobivamo odlikaše. Upravo zbog toga Recaro Privia & Recaro Fix pravi je primjer odlične dječje auto sjedalice i pokazuje smjer u kojem bi proizvođači trebali krenuti ako u budućnosti žele do boljih rezultata.

HAK - zabrinjavajući broj loše ocijenjenih dječjih auto sjedalica

Zanimljivo, od 20 najboljih sjedalica ovoga testiranja, čak ih je 13 iz grupe 0+ u kojoj se prevoze novorođenčad i mala djeca do 13 kilograma težine, a to je još jedan dokaz kako je riječ o najboljem i najsigurnijem izboru za tek rođene bebe. Postavljanje u smjeru suprotnom od smjera vožnje ima svojih prednosti i sigurnije je za djetetovu glavu, vrat i kralježnicu od sjedalica koje se montiraju u smjeru vožnje. Glava novorođenčeta teška je u odnosu na ostatak tijela, vratne kosti još nisu dovoljno čvrste, a sjedalice iz ove grupe oblikovane su tako da u slučaju prometne nesreće raspodijele silu udara duž cijelog naslona te tako spriječe preopterećenje bebina vrata i leđa, a time i moguće teške ozljede vrata i kralježnice. Za malenu djecu do 13 kilograma zato je najbolje da se prevoze u ovakvim sjedalicama i to sve dok ih ne prerastu, odnosno bilo bi poželjno da se prelazak na dječju auto sjedalicu iz neke od grupa namijenjenih starijoj djeci obavi što je moguće kasnije. Znakovi za promjenu pritom su dostizanje maksimalne težine dopuštene u ovoj grupi (13 kg) ili kad od vrha glave djeteta do vrha auto sjedalice preostane manje od dva centimetra. Sami roditelji često griješe i smatraju kako je vrijeme za promjenu sjedalice kad nožice djeteta počnu doticati naslon stražnjeg sjedala ili kad su skvrčene, no to nije znak da je dijete preraslo sjedalicu i uopće ne utječe na njezinu sigurnost.

Nažalost, ovogodišnje testiranje pokazalo je kako korištenje sjedalica iz grupe 0+ ipak nije i garancija apsolutne zaštite. Od sjedalica koje uopće nisu prošle na našem testu sve su pripadale upravo ovoj skupini. Riječ je o dvije sjedalice Inglesine (Huggy Prime, Huggy Prime & Base Huggy Isofix), dvije sjedalice Silver Crossa (Simplicity, Simplicity & ISOFIX-Base) i jednoj ABC Designa (Risus & Risus Isofix Base). Kod proizvoda Inglesine problem predstavljaju vrlo visoki rizici od ozljeda u bočnom sudaru i neznatno povećana kontaminacija, a vlasnik osnovnog Huggy Primea mučit će se i s učvršćivanjem sjedalice za sjedalo automobila. Kod ABC Designa nedostaci su pronađeni kod zaštite u frontalnom i bočnom sudaru, lošem zatezanju pojasa i ručnom pranju presvlake, dok su predstavnici SIlver Crossa zajednički pokleknuli zbog tvrdih materijala, teškog skidanja i ručnog pranja presvlake, manjkave završne obrade i visoke kontaminacije, a sam Simplicity imao je problema i s tek prosječnom zaštitom pri bočnom sudaru.

Analiziraju li se dobiveni rezultati, doći ćemo i do ovogodišnjih pobjednika u svakoj od ECE grupa. Kod onih najmanjih (0/0+) najbolja sjedalica je ujedno i već spomenuti pobjednik testa, Recaro Privia & Recaro Fix. U kombiniranoj grupi 0+/1 dobra su preporuka Concord Ultimax.2 i Römer Max-Fix 2 koje u ukupnom rezultatu dijele tek sitnice, odnosno tek jedna krajnja decimala. Slično je i kod grupe I u kojoj su se najboljim izborom pokazali Chicco Oasys 1 Isofix i Migo Saturn & Solar, dok je kombinirana grupa I/II imala je tek jednog kandidata, Axkid Duofix, koji se nije proslavio ukupnim učinkom i test je prošao s jedva dovoljnom ocjenom. U kombiniranoj skupini I/II/III, od dva ovogodišnja kandidata, bolji je proizvod Nanije I-Max SP Isofix, dok je Römer Kid fix XP s konačnom ocjenom dobar zaslužio preporuku u kombiniranom razredu II/III. Za kraj, spomenimo da se u ovogodišnjem testiranju našla i sjedalica Maxi-Cosi 2way Pearl & 2way Fix, prva dječja auto sjedalica odobrena po normi ECE-R 129 (“i-Size”). Ona ne pripada nekoj od konvencionalnih grupa auto sjedalica koje se određuju po težini, nego se u njezinu slučaju u obzir uzima visina djeteta, u konkretnom slučaju od 65 do 105 centimetra.

Od 2000. godine HAK i njegovi partneri – europski autoklubovi svake godine objavljuju barem jedan usporedni test dječjih sjedalica u svim težinskim kategorijama. Bez obzira na rezultate, svaka od testiranih autosjedalica bolja je od nikakve. One su jedini prihvatljivi način postizanja dječje sigurnosti, u najvećem broju nesretnih slučajeva, spasit će život djeteta i smanjiti ozbiljne posljedice, a na njihovo korištenje vozače obvezuje i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Zaključak je stoga jasan i nesumnjivo poznat vozačima i roditeljima: „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke!“

ECE grupe
Apsolutno je nužno prevoziti dijete u dječjoj auto sjedalici koja je primjerena njegovu tjelesnom razvoju. Prema ECE direktivama, sjedalice se dijele u osnovne težinske grupe, a mogu biti izvedene tako da pripadaju točno određenoj grupi ili, kao što je to vrlo čest slučaj, tako da budu kombinirane, odgovaraju kroz nekoliko skupina i protežu se kroz više težinskih grupa. Težina djeteta glavni je kriterij za podjelu, no ona ne mora biti i jedini prema kojem se izabire sjedalica za određeno dijete jer ponekad djeca auto sjedalicu prije prerastu po visini nego po težini.

Osnovne grupe:
– auto sjedalice za novorođenčad i vrlo malu djecu
grupa 0: od rođenja do 10 kg
grupa 0+: od rođenja do 13 kg
– auto sjedalice za malu djecu
grupa I: od 9 do 18 kg
– auto sjedalice za veću djecu
grupa II: od 15 do 25 kg
grupa III: od 22 do 36 kg

ABC Design Risus
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, vrlo dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– relativno visok rizik od ozljeda u bočnom sudaru, nespretno zatezanje pojasa, komplicirana montaža, presvlaka se mora prati ručno

ABC Design Risus & Risus ISOFIX-base
+ stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, vrlo dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– visok rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, nespretno zatezanje pojasa, presvlaka se mora prati ručno

Axkid Duofix
+ dobro zatezanje pojasa, mala opasnost od pogrešne montaže, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, dobra završna obrada
– relativno visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, teško je učvrstiti sjedalicu za sjedalo vozila, komplicirani montaža i zakopčavanje, vrlo teška sjedalica, zauzima vrlo mnogo mjesta, uska školjka sjedala, limitiran pogled djeteta, teško skidanje presvlake, presvlaka se mora prati ručno, neznatno povećana kontaminacija

Bébé Confort Pebble
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavni montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru

Bébé Confort Pebble & 2wayFix
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, sjedalica se može sigurno učvrstiti za sjedalo vozila, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– zauzima mnogo mjesta

Brevi TAO B.Fix
+ dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, povećana opasnost od pogrešne montaže, komplicirana montaža, uska školjka sjedala, limitiran pogled djeteta, teško skidanje presvlake, presvlaka se mora prati ručno

Chicco Oasys 1 Isofix
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, izvrsno zatezanje pojasa i lako prilagođavanje visini djeteta, sjedalica se može sigurno učvrstiti za sjedalo vozila, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, mala potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– komplicirana montaža, vrlo teška sjedalica, neudobna pozicija sjedenja, limitiran pogled djeteta

Concord Airsafe & Airfix
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– zauzima nešto više mjesta, teško skidanje presvlake

Concord Airsafe
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, idealna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– teško skidanje presvlake

Concord Ultimax.2
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža, jasna i vrlo razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, komplicirano zakopčavanje, limitiran pogled djeteta, teško skidanje presvlake

Cybex Aton Q & Aton Q Base-fix
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, vrlo nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, jasna i vrlo razumljiva uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija

Cybex Aton Q
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo razumljiva uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, mala potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
–  teško je učvrstiti sjedalicu za sjedalo vozila, neudobna pozicija sjedenja

Graco Assure
+ izvrsno zatezanje pojasa, lako prilagođavanje visini djeteta, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, vrlo laka sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozcija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, teško je učvrstiti sjedalicu za sjedalo vozila, uska školjka sjedala

Besafe iZi Go X1 Isofix
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, izvrsno punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– zauzima nešto više mjesta

Besafe iZi Go X1
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, izvrsno punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, idealna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– komplicirana montaža

Inglesina Huggy Prime & Base Huggy Isofix
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada
– visok rizik od ozljeda u bočnom sudaru, neznatno povećana kontaminacija

Inglesina Huggy Prime & Base Huggy Shp
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavni montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, teško je učvrstiti sjedalicu za sjedalo vozila, neznatno povećana kontaminacija

Inglesina Huggy Prime
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, mala potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada
– visok rizik od ozljeda u bočnom sudaru, sjedalica se ne može učvrstiti za sjedalo vozila, neznatno povećana kontaminacija

Jané Matrix Light & Matrix Platform
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, udobna pozicija sjedenja, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, povećana opasnost od pogrešne montaže, vrlo komplicirana montaža, tvrdo punjenje materijalom, zauzima vrlo mnogo mjesta, limitiran pogled djeteta

Jané Matrix Light
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, udobna pozicija sjedenja, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, sjedalica se ne može učvrstiti za sjedalo vozila, povećana opasnost od pogrešne montaže, komplicirana montaža i zakopčavanje, vrlo komplicirana montaža, tvrdo punjenje materijalom, zauzima vrlo mnogo mjesta, limitiran pogled djeteta

Kiddy Evolution Pro 2 & Isofix-Base 2
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, jasna i vrlo jednostavna uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– tvrdo punjenje materijalom, zauzima nešto više mjesta

Kiddy Evolution Pro 2
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo jednostavna uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, prihvatljiva potreba za prostorom, presvlaka je periva u perilici rublja, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– tvrdo punjenje materijalom, neudobna pozicija sjedenja

Maxi-Cosi 2way Pearl & 2way Fix
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, brza i vrlo jednostavna montaža, jednostavna uputstva i upozorenja, dobro punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, komplicirano zakopčavanje, neudoban oslonac za noge, zauzima mnogo mjesta, limitiran pogled djeteta

Nania I-Max SP Isofix
+ nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna uputstva i upozorenja, dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, dobra završna obrada
– relativno visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, komplicirana montaža i zakopčavanje, tvrdo punjenje materijalom, uska školjka sjedala, presvlaka se mora prati ručno, neznatno povećana kontaminacija

Peg Perego Viaggio 1 Duofix TT
+ vrlo nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, izvrsno zatezanje pojasa i lako prilagođavanje visini djeteta, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, jednostavna uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada
– relativno visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, komplicirana montaža, teška sjedalica, limitiran pogled djeteta, neznatno povećana kontaminacija

Recaro Privia
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, komplicirana montaža, potreban je dugačak sigurnosni pojas

Recaro Privia & Recaro fix
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, dobra završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– zauzima nešto više mjesta

Römer Dual-Fix
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, sjedalica se može jako učvrstiti za sjedalo vozila, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobro punjenje materijalom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, vrlo loše zatezanje pojasa (nemogućnost vezanja novorođenčadi), komplicirano zakopčavanje, vrlo teška sjedalica, neudoban oslonac za noge, neudobna pozicija sjedenja, zauzima nešto više mjesta, limitiran pogled djeteta

Römer Kidfix XP
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, izvrsno zatezanje pojasa i lako prilagođavanje visini djeteta, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobro punjenje materijalom, dobar pogled izvan vozila, prihvatljiva potreba za prostorom, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– neudobna pozicija sjedenja za veću djecu zbog uskog oslonca za glavu

Römer Max-Fix 2
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, jasna i vrlo razumljiva uputstva i upozorenja, izvrsno punjenje materijalom, udobna pozicija sjedenja, mnogo prostora za dijete, lako skidanje presvlake, presvlaka je periva u perilici rublja, izvrsna završna obrada, vrlo niska kontaminacija
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, vrlo teška sjedalica, neudoban oslonac za noge, zauzima nešto više mjesta, limitiran pogled djeteta

Silver Cross Simplicity with Isofix-base
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, vrlo mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje, brza i vrlo jednostavna montaža, jednostavna uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete
– tvrdo punjenje materijalom, teško skidanje presvlake, presvlaka se mora prati ručno, neznatno manjkava završna obrada, visoka kontaminacija

Silver Cross Simplicity
+ vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža i zakopčavanje, lako razumljiva uputstva i upozorenja, lagana sjedalica, dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, mnogo prostora za dijete
– prosječan rizik od ozljeda u bočnom sudaru, tvrdo punjenje materijalom, teško skidanje presvlake, prevlaka se mora prati ručno, neznatno manjkava završna obrada, visoka kontaminacija

Migo Saturn & Solar
+ nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, vrlo nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, laka montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, prihvatljiva potreba za prostorom, izvrsna završna obrada
– povećana opasnost od pogrešne montaže, komplicirano zakopčavanje, tvrdo punjenje, teško skidanje presvlake, presvlaka se mora prati ručno, neznatno povećana kontaminacija

Migo Saturn
+ nizak rizik od ozljeda u bočnom sudaru, dobro zatezanje pojasa, stabilnost sjedalice u vozilu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža, lako razumljiva uputstva i upozorenja, vrlo dobar oslonac za noge, dobar pogled izvan vozila, udobna pozicija sjedenja, mala potreba za prostorom, izvrsna završna obrada
– prosječan rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru, komplicirano zakopčavanje, tvrdo punjenje materijalom, teško skidanje presvlake, presvlaka se mora prati ručno, neznatno povećana kontaminacija