Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHAK: prometna prognoza za uskršnji vikend – savjetujemo oprez!
HAK: prometna prognoza za uskršnji vikend

HAK: prometna prognoza za uskršnji vikend – savjetujemo oprez!


Iz Hrvatskog autokluba nam javljaju kakva se prometna prognoza očekuje za Uskrs, od 18. do 21. travnja. Svim se sudionicima u prometu savjetuje – pozornost.

U Hrvatskom autoklubu pojačan promet očekuju već od jutarnjih sati Velikog Petka, 18. travnja i to uglavnom na gradskim prometnicama, a u popodnevnim satima promet će pojačati osobito na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, ali i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično se očekuje i na Ličkoj magistrali (D1), na Jadranskoj magistrali (D8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i u Dalmaciji.

Ulazak osobnih vozila bit će pojačan na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na Maclju i Bregani u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te na Kaštelu, Plovaniji i Rupi u Istri i Primorju. Pojačanog prometa bit će na graničnom prijelazima s Bosnom i Hercegovinom u oba smjera, te sa Srbijom na izlasku iz zemlje.

Trajektna pristaništa će također biti mjesta pojačanog prometa i mogućih čekanja obzirom da odredišta na Jadranu svakog Uskrsa ugošćuju brojne inozemne i domaće vozače. To osobito vrijedi na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna, te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrsni ponedjeljak pojačan promet i gužve moguće su, sredinom i krajem dana tijekom povratka brojnih gostiju prema zapadnoeuropskim odredištima. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb s obale prema unutrašnjosti te na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Rugvica, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguća su gužve i kraća čekanja.

HAK: prometna prognoza za uskršnji vikendRadi što veće prohodnosti cestovnog prometa, zabrane prometa teretnim motornim vozilima iznad 7,5t najviše dopuštene mase bit će u petak, 18. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu, D8, cijelom njezinom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti D1, Ličkoj magistrali.

U Hrvatskom autoklubu podsjećaju sve naše vozače koji će tijekom predstojećih blagdana koristiti slovenske autoceste i brze ceste, na obvezu kupnje vinjete te ističu kako je na tamošnjim cestama stupio na snagu novi naplatni razred (2B) za sva vozila do 3,5 tone najveće dopuštene mase s visinom vozila iznad prve osovine od 1,30 m ili više. Za sve kampere (kamp-prikolice) bez obzira na njihovu visinu iznad prve osovine još uvijek vrijedi jeftinija vinjeta (razred 2A).

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno pa tako i u dane blagdana – i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pozive za pomoć na cesti iz Hrvatske, +385/1/1987 iz inozemstva, a 072/777-777 za prometne informacije, koje se osvježavaju i na web-stranici www.hak.hr, Facebook stranici te na zaslonima pametnih telefona. Informacije o stanju na cestama prenose Drugi program Hrvatskog radija i 40-ak regionalnih i lokalnih radiopostaja.