Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHAK: prometna prognoza za božićne blagdane i novogodišnje praznike 2013/2014
HAK: prometna prognoza za božićne blagdane i novogodišnje praznike 2013/2014

HAK: prometna prognoza za božićne blagdane i novogodišnje praznike 2013/2014


Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za predstojeće blagdane te tijekom Božića, Nove godine i Sveta Tri kralja savjetuje pozornost i vožnju bistre glave.

Velik broj naših građana ali i inozemnih gostiju zbog produženih vikenda (do devet i više dana) od Božića pa sve do iza Sveta Tri kralja, dolazi u Hrvatsku ili prolazi u tranzitu, u subotu 22. prosinca 2013. a u ponedjeljak, 6. siječnja Nove 2014. (ili koji dan kasnije), to će učiniti u odlasku i ispuniti važnije državne ceste i autoceste.

Vrlo gust promet očekuje se na Badnjak, 24. kao i za ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, 31. prosinca 2013., posebice na izlasku iz velikih gradova. Najprije će to osjetiti naplatne kućice ispred Zagreba, u Lučkom, Ivanjoj Reci, a u HAK-u slično očekuju i u Karlovcu te trajektnim lukama i na graničnim prijelazima. Na ulazu/izlazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, te na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Kamensko, Bijača/Nova Sela…

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u utorak 24. prosinca od 15 do 23 sata, te u četvrtak, 26. prosinca od 14 do 23 sata, odnosno u utorak 31. prosinca 2013. od 15 do 23 sata te u srijedu 1. siječnja 2014. od 14 do 23 sata. Slično će biti i u petak, 3. siječnja 2014., uoči Sveta Tri kralja, od 15 do 23 sata te u ponedjeljak, 6. siječnja 2014., od 14 do 23 sata. To posebice vrijedi na cestama D8 (Jadranskoj magistrali), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen…

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, (moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, kako u gradskoj vožnji tako i na autocestama. Prilagođenom vožnjom glede stanja kolnika i vremenskih uvjeta.

Moguće oborine, posebice snijeg ili kiša u gorju, vjetar u priobalju,… tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet pa i na njih valja računati. Zimska oprema (pravilne gume) najsigurniji je pratitelj vozača, koji će u te dane voziti po našim i cestama i u susjednim državama. Bez obzira na zimske uvjete, u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini pa i Austriji na snazi je (do 15. ožujka odnosno 15. travnja 2014.) obvezna zimska oprema.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se zadnjih dana 2013. te prvih dana Nove 2014. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih, Tauern, Inntal i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema skijalištima u Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, snježne odnosno ski-ceste. Na kojima se očekuje i znatan broj naših vozila. Zajedno, u moru automobila, stotine tisuća građana Hrvatske, i onih iz Srbije i BiH. Jedni idu na skijanje, drugi se, nakon blagdana u obitelji, vraćaju na posao u inozemstvu. U adventu i za novogodišnje praznike, mnogi namjeravaju otići u neki europski grad, a veliki broj i na skijanje, na znanim alpskim destinacijama. Uglavnom u Italiju, Austriju, Slovačkoj, Njemačkoj ili Bosni i Hercegovini. Uoči Božića ili Nove godine njihov polazak zagustit će izlazak na graničnim prijelazima sa Slovenijom i BiH. Naši građani, građani Europske unije, imat će znatno brži prolazak granica, nego što je to bilo lani.

HAK: prometna prognoza za božićne blagdane i novogodišnje praznike 2013/2014

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i prijevoznicima na usluzi je vozačima 24 sata dnevno pa tako i svakoga dana blagdana – i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Telefon 1987 je za pozive za pomoć na cesti iz Hrvatske, +385/1/1987 iz inozemstva, a 072/777-777 za prometne informacije, koje se osvježavaju i na web-stranici www.hak.hr kao i na zaslonima „pametnih“ telefona. Informacije o stanju na cestama prenose 2. program Hrvatskog radija i 40-ak lokalnih radiopostaja, te INAradio na benzinskim postajama.