Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHAK prometna prognoza za blagdan Velike Gospe – prednost hodočasnicima!
HAK prometna prognoza

HAK prometna prognoza za blagdan Velike Gospe – prednost hodočasnicima!


Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za blagdan Velike Gospe i predstojeći vikend. Ove godine, blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, mnogi će spojiti s vikendom. HAK prometna prognoza – proučite je!

Uz brojne vjernike iz Hrvatske, Marijina svetišta pohodit će i brojni turisti pa će, primjerice, u Sinju, oko Trsata i Aljmaša te Marije Bistrice biti mnoštvo automobila i autobusa. HAK prometna prognoza upozorava kako valja pripaziti kamo parkiramo jer u blizini svetišta parkiranje nije dopušteno osim vozila hitne pomoći, policije i taksi-vozila. Posebna je pozornost potrebna tijekom vožnje na cestama kojima brojni hodočasnici idu ka svetištima.

Treći turistički vikend u kolovozu, u petak (u popodnevnim) i subotu (tijekom cijeloga dana) te u nedjelju (poslijepodne) očekuje pojačan promet na našim cestama i autocestama. Posebice subotom!

Već od ulaska osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku i iz Bosne i Hercegovine kod Metkovića, a na izlazu iz Hrvatske na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Metković, Klek/Neum I. i Neum II./Zaton doli, te na GP Karasovići u smjeru Crne Gore i GP Bajakovo za Srbiju.

Vikend donosu vrlo gust promet i na dionicama naših autocesta: A1, Zagreb-Karlovac i Bosiljevo-Split-Vrgorac, A6, Bosiljevo-Oštrovica, A3, Bregana-Slavonski Brod-Bajakovo, na riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Lička) i D8 (Jadranska magistrala) te prilazima turističkim mjestima i trajektnim lukama Stinica, Prizna, Merag, Brestova i Valbiska.

Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, ovog je blagdansko-produženog vikenda: u srijedu od 15 do 23 sata, u četvrtak, 14. 8., na blagdan Velike Gospe, 15. 8. od 14 do 23 sata, u subotu, 16. 8. od 4 do 14 sati i nedjelju, 17. 8. od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)…

Nedjeljom poslijepodne, uz gužve na otočnim trajektnim pristaništima, s otočne strane Krčkoga mosta pa u smjeru Oštrovice te po Istarskom ipsilonu prema prijelazu Kaštel, vrlo gust promet bit će u kolovozu i na graničnim prijelazima sa Slovenijom i kod Metkovića – na izlasku, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulasku u zemlju.
Znatno gust promet u subotu i nedjelju, očekuje se u smjeru unutrašnjosti, posebice na prilazu Zagrebu, središnjem hrvatskom prometnom raskrižju, uz gužve i moguća duža čekanja pred naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Koristiti valja i naplatu Demerje (u slučaju velike kolone u smjeru Lučkoga, osim za bankovne i kreditne kartice, ENC i Smart, najavljuje se i plaćanje i gotovinom) i barem četiri km znatno se brže prođe pokraj naplatnih kućica Lučko.

Iskustvo govori kako je zbog gužvi i dnevnih vrućina na put najbolje krenuti ranije i u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Prije putovanja obvezno prekontrolirati stanje vozila, tlak u gumama, akumulator, ulja i druge tekućine. Voziti bez nervoze, ponijeti dovoljno osvježavajućeg pića i hrane, potrebne lijekove,…

Iskreno se nadamo kako će i ovogodišnja svetkovina  blagdana Gospe u Hrvatskoj proći bez prometnih nesreća.

HAK prometna prognoza – detaljne informacije o stanju na cestama dostupne su putem telefona: 062 777, u Novostima 2. programa HR i radijskim postajama s nacionalnom, županijskom ili gradskom koncesijom Ukoliko je vozačima potrebna pomoć na cesti Hrvatski autoklub je uz njih – 24 sata dnevno na telefonu 1987!

HAK prometna prognoza