Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHAK: održano 9. međunarodno natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti

HAK: održano 9. međunarodno natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti


Najboljima su bili mehaničari iz austrijskog OÄMTC-a i slovenskog AMZS-a, koji su podijelili prvo mjesto. Drugi je bio češki autokluba UAMC, a treći hrvatski HAK.

U Šibeniku je dovršeno deveto međunarodno natjecanje mehaničara na poslovima pomoći na cesti. Natjecanje je organizirao Hrvatski autoklub u suradnji sa Regijom 1 Svjetske automobilističke organizacije (FIA) i tehničkim partnerima iz autokluba Velike Britanije (AA), a provedeno je od 12. do 14. rujna.

HAK-ova tehnička baza u Šibeniku bila je domaćin klupskim mehaničarima iz deset europskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije te po prvi puta i ekipe iz Austrije. Natjecali su se u vještinama vezanim za otklon kvara na vozilu na samoj cesti, pri čemu se bodovao pristup članovima-korisnicima usluga, primjena stručnih saznanja, kao i vrijeme i uspješnost u otklonu kvara na cesti.

Jedinstveno natjecanje komentirao je predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek rekavši kako su upravo mehaničari autoklubova u neposrednom kontaktu s domaćim i inozemnim članovima i korisnicima usluga. „Vi ste ono po čemu nas članovi i vozači prepoznaju i ocjenjuju, vi rješavate njihove probleme. Ti su problemi sve složeniji jer su moderni automobili postali ‘računala na kotačima’. Zato su ovakvi susreti prvenstveno edukativni i služe sustavnom podizanju kvalitete naših usluga“ rekao je g. Tušek i dodao kako stoga i nije presudno tko je pobjednik natjecanja, kojim se prepoznaje važnost pomoći na cesti za budućnost autoklubova.

Predsjednik FIA regije I i predsjednik austrijskog autokluba OÄMTC g. Werner Kraus kazao je: „činjenica da se ovo međunarodno natjecanje održava gotovo svake godine u Hrvatskoj svjedoči koliko HAK ulaže u edukaciju i obuku svojih mehaničara. Natjecanjem i izmjenom iskustava mehaničari se usavršavaju i na taj način podiže se kvaliteta usluge i jamči sigurnost“.

Ekipe mehaničara su se sastojale od po dva natjecatelja iz svakog autokluba koji su ujedno predstavljali i nacionalni tim. Ekipe su svoje vještine dokazivale demonstracijom teoretskog i praktičnog znanja na vježbenim pločama opremljenim s elektroničkim komponentama. Tijekom natjecanja, mehaničari su se susreli sa fingiranim kvarovima koji predstavljaju temelj otklon kvara na cesti, rješavali probleme vezane uz neuspješan start motora, ali i druge mehaničke ili električne kvarove koji su otklonjivi u uvjetima pružanja pomoći na cesti.

Nakon dvodnevnog natjecanja, obrada rezultata koju je proveo tim instruktora iz britanskog autokluba AA-a, najboljima su se sasvim zasluženo pokazali mehaničari iz austrijskog autokluba OÄMTC i slovenskog autokluba AMZS koji su podijelili prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je ekipi češkog autokluba UAMC, dok su treće mjesto osvojili mehaničari HAK-a.

Pobjednicima je, uz pehar, priznanje i medalje, HAK osigurao i dodatnu nagradu – vikend za četiri osobe na Jadranu u lipnju 2013. godine u Šibeniku.

HAK u natjecanjima sudjeluje od 2004., a od devet natjecanja, ovo je šesto koje organizira HAK. Natjecanje u tehničko-stručnom pogledu vode i ocjenjuju instruktori britanskog autokluba AA, a u vođenju natjecanja pridružilo im se i troje HAK-ovih instruktora. Takav postupak u HAK-u doživljavaju kao izraz velikog povjerenja u HAK i njegove djelatnike od strane FIA-e.

Europski autoklubovi okupljaju 35 milijuna članova, koji posjeduju otprilike 20 posto svih putničkih vozila na europskim cestama te im kvarovi i popravci čine osnovu posla. Europski autoklubovi godišnje zaprime i odgovore na 10 milijuna poziva za pomoć. Članovi se oslanjaju na automobile za osobnu mobilnost, ali im oni predstavljaju i drugi najveći izdatak kućanstva kad je riječ o kupnji ili održavanju. Stoga, kad imaju problem, očekuju da im autoklubovi pruže uslugu vrhunske kvalitete i da će automobilom nastaviti putovanje što prije, uz što pristupačnije troškove.

Na natjecanju su se osim natjecatelja okupili i gosti iz nacionalnih autoklubova regije, čak osam predsjednika autoklubova u pratnji raznih klupskih čelnika, a za njih, kao i za sudionike natjecanja, nakon stručno-tehničkih tema organizirana su i druženja i izleti u Šibenik i Trogir.