Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportGRC 2015: Sebastian Eriksson u vodstvu, prati ga Ken Block

GRC 2015: Sebastian Eriksson u vodstvu, prati ga Ken Block


Nakon tri utrke GRC sezone 2015 (Global Rally Championship) dobili smo tri različita pobjednika – Ken Block, Tanner Faust i Sebastian Eriksson. Evo ukratko pregleda sve tri utrke.

Prva je utrka vožena u Ft. LauderDale na Floridi. Relativno kratka staza smještena u luci, s većinskom asfaltnom podlogom, te nešto pijeska u jednom dijelu. Potpunu dominaciju u svim nastupima pokazao je Ken Block u svojoj Ford Fiesti ST, jurilici od 650 konja koja od 0-100 km/h ubrzava za oko 2 sekunde. Drugi je bio Scott Speed u VW Beetle (Bubi), a treći je bio Nelson Piquet jr. u Fiesti ST.

Druge dvije utrke, odnosno dvostruka utrka vožena je u Daytoni također na Floridi. Utrku ćemo pamtiti po vrlo visokim temperaturama, no one kao da nisu smetale vozačima. U prvoj utrci u finalu Ken Block je imao sve adute u rukavu, ali nakon starta i naguravanja s Patrikom Sandellom tako da je utrku završio na pretposljednjem mjestu, a Sandell je odustao. Ono što je važno spomenuti je kako se svi bodovi računaju, a upravo je zbog bodova Block prošle godine izgubio naslov svjetskog GRC prvaka od mladog ali odličnog Joni Wimana. Utrku je dobio Tanner Faust u VW Bubi, ispred Austina Dynea i Sebastiana Erikssona, oba u Ford Fiesti ST. Aktualni svjetski prvak Joni Wiman je bio četvrti.

Druga utrka je vožena nekoliko sati na istoj stazi. U toj su se utrci karte malo drugačije posložile. Na čelo je izbio Sebastian Eriksson koji svoje vodstvo nije ispuštao do kraja, niti Ken Block ga nije uspio sustići. Treći je bio Steve Arpin, sva trojica su vozila Ford Fiestu ST. Svakako treba istaknuti i prvu vožnju Jeffa Warda, američkog Hall of Fame trkača koji je bez ikakvog treninga uskočio u Fiestu ST umjesto Briana Deegana i utrku završio treći. No, bio je kažnjen za jedno mjesto pa je zabilježen kao četvrti. Ovaj je 54-godišnjak pokazao i više nego sjajnu vožnju.

Na ljestvici vozača nakon tri utrke vodi Sebastian Eriksson, ispred Blocka i Fausta. Evo i cijele liste. Slijedeća se utrka vozi u MCAS New Riveru u američkoj državi Sjeverna Karolina.

GRC 2015 - Sebastian Eriksson u vodstvu, prati ga Ken Block 02

A zašto je rallycross disciplina sve popularnija u svijetu, pogledajte prve tri GRC utrke niže i sve će vam biti jasno. Meni su bolje i od WRC-a i Formule 1 🙂