Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiGorivo poskupljuje i u četvrtak, pa u utorak – naviknite se!

Gorivo poskupljuje i u četvrtak, pa u utorak – naviknite se!


Pomalo isprovocirani novinarskim floskulama u kojima mediji prikupljaju posjetu, čitatelje i gledatelje zaista besmislenim naslovima i tekstovima u kojima žele izazvati negativnu reakciju prosječnih vozača, odlučili smo napisati nekoliko naših razmišljanja o tome.

Prvo objašnjenje naslova. Svi znate kako u četvrtak, 1. ožujka, na snagu stupa nova veća stopa PDV-a od 25% (trenutno je 23%), "naftni mangani" su već najavili poskupljenje naftnih derivata. Slijedeća "redovna" promjena cijena slijedi u utorak, tako da ćemo doživjeti dvije promjene cijena u manje od tjedan dana. Hoće li za dva dana poskupjeti gorivo za 2%, iskreno to i nije toliko važno. Moguće je i da neće doći do promjene cijene, ali će se sve to "naplatiti" u utorak. Ne brinite, naftna industrija neće tu izgubiti niti lipe, tako da će se strasti možda samo malo stišati, ali u utorak nas sigurno očekuje poskupljenje. U to ne sumnjamo, jer i barel nafte je skočio na 126 dolara…

Ono što vam hoćemo reći je – naviknite se na stalne promjene cijena, najviše na poskupljenja! Morate shvatiti da više ne živimo u nekim prošlim "stabilnijim" vremenima, nego danas vlada zakon tržišta. A kako sada situacija stoji, stalna poskupljenja će biti nešto na što se moramo naviknuti.

S druge strane smiješni su nam naslovi uglednih novinara isto tako uglednih medija, bez obzira radi li se o papirnatim izdanjima, web portalima ili čak televiziji. Besmisleni naslovi u kojima se spominje neka "psihološka granica" cijene goriva, kako će se u Hrvatskoj dogoditi katastrofa ako gorivo dođe do 20 kuna po litri i slični naslovi su totalna glupost. Njihova je uloga izazivanje negativnih emocija kod javnosti, privlačenje pažnje a samim tim i povećanje gledanosti ili prodaje vlastitih novina. Iskreno, čudimo se i kolegama novinarima i samim konzumentima njihovog sadržaja koji uopće reagiraju na to.

Radi se o nečemu na što niti mi, niti mediji, a niti (više) država ne može (niti neće) utjecati, što god vi mislili o tome – pravila ove igre diktiraju neki drugi igrači. Na ono na što možete donekle utjecati je način vožnje. Planiranje putovanja, vožnja i mijenjanje brzine u nižim obrtajima, vožnja manjom brzinom, predviđanje situacija u prometu, to je nešto na što itekako možete utjecati te ostvariti uštede i po 30-ak posto.

Vi se s ovim našim razmišljanjima možete složiti ili ne, ali zapamtite jednu stvar – naviknite se na stalna poskupljenja, od sada pa ubuduće…