Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaGoodyear ThinkGoodMobility natječaj: pobijedio je projekt održive i pametne mobilnosti

Goodyear ThinkGoodMobility natječaj: pobijedio je projekt održive i pametne mobilnosti


Na međunarodnom Goodyearovu studentskom izazovu ThinkGoodMobility idejom o udruživanju obnovljive energije i inteligentne mreže mobilnosti pobijedio je 23-godišnji Artur Ząbczyk iz Poljske. Između petnaest najboljih bila su i dva slovenska studenta.

Na natječaju ThinkGoodMobility, koji su organizirali korporacija Goodyear i institut ThinkYoung, pobijedio je Artur Ząbczyk, student poljskoga Šlezijskog tehnološkog sveučilišta. Stručno povjerenstvo uvjerio je inovativnim Sustavom upravljanja i obnavljanja (Management and Recovery System  MaRS) koji udružuje inovativnu kombinaciju recikliranja energije iz automobila i platformu s aktualnim podacima o prometu.

Arturov prijedlog od drugih se razlikovao zbog svoje sofisticiranosti i potencijala za implementaciju, naime uporabom postojeće tehnologije ostvario je jedinstven sustav za osjetno poboljšanje učinkovitosti za vozače i za okoliš budući da bi znatno skratio trajanje putovanja, smanjio troškove i povoljno djelovao na okoliš.

Kako bi MaRS djelovao?

Pametan bi sustav sam bio sposoban obnoviti različite oblike energije koje proizvodi vozilo i uz njihovu pomoć pripremiti automobil na „jedrenje“ (npr. stanje pripravnosti) u prometu. Osim toga MaRS bi bio mreža s pametnim informacijama koja bi udruživala sva vozila na cesti i podatke o njihovoj vožnji, a korisnike bi obavještavala o aktualnim nesrećama i prometnoj signalizaciji. Kako je prepoznalo stručno povjerenstvo, MaRS ima potencijal da radikalnim smanjenjem emisija i troškova za nekoliko godina preoblikuje promet u gradovima i istodobno poboljša kvalitetu života.

Više informacija možete vidjeti na ovom videu.

Ząbczykov rad ocijenjen je najboljim između 73 prijavljene ideje iz cijele Europe. Drugo mjesto pripalo je Jacopu Runchiju iz Italije za ideju hladnoga modularnog vozila na 2 do 4 kotača, a treće Siddharti Khastgiru iz Velike Britanije za sustav koji nagrađuje putnike za njihove pametne mobilne odluke.

goodyear-thinkgoodmobility-natjecaj-pobijedio-je-projekt-odrzive-i-pametne-mobilnosti-02

Više informacija o projektu možete naći na ovom linku.

Videosnimci o pobjedničkim idejama:
–    Zajedničko predstavljanje
–    Pobjednik Artur Ząbczyk
–    Drugoplasirani Jacopo Runchi
–    Trećeplasirani Siddharta Khastgir