Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiGoodyear će proizvoditi gume sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve

Goodyear će proizvoditi gume sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve


Vozačima će uskoro biti dostupne Goodyear gume koje omogućuju veću iskoristivost goriva i ekološki su prihvatljivije.

Tvrtka Goodyear pronašla je odgovarajućega dobavljača rižine pljeve koja će se koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazni sloj, a prve gume za osobna vozila počet će se proizvoditi ove godine u tvornici u Kini.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača guma Goodyear ove će godine započeti proizvodnju prvih guma za osobna vozila sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve. Goodyear je naime potpisao ugovor s kineskom tvrtkom Yihai Food and Oil Industry, koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, a spomenute gume proizvodit će se u kineskoj tvornici u gradu Pulandianu te će na kineskom tržištu započeti i prodaja.

Na temelju dvogodišnjih ispitivanja u Centru za inovacije u Akronu Goodyearovi istraživači utvrdili su da se pepeo koji nastaje nakon spaljivanja rižine pljeve za proizvodnju električne energije može upotrijebiti kao učinkovit i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume. Silika je u gumarskoj industriji izuzetno cijenjena jer poboljšava vozne značajke gume. Pri dodavanju silike u gumenu mješavinu gaznog sloja povećava se naime čvrstoća gume i smanjuje njezin otpor kotrljanja, čime se omogućuje veća iskoristivost goriva i bolje prianjanje na mokroj površini.

Goodyear će proizvoditi gume sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve 02

Kako se iz rižine pljeve dobiva silika koja se može učinkovito upotrijebiti u proizvodnji guma, možete pogledati u videu niže (ima i hrvatski prijevod).