Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportGlobal RallyCross (GRC) X Games: Sebastian Loeb pobijedio, Block drugi, Deegan treći!

Global RallyCross (GRC) X Games: Sebastian Loeb pobijedio, Block drugi, Deegan treći!


Tek što se pojavio, Sebastian Loeb je glatko došao do pobjede u atraktivnoj utrci u Los Angeles na X Games trećoj sezonskoj utrci Global RallyCross sezone.

Francuz praktički nije imao niti konkurencije. Glavni favorit Marcus Gronholm (i pobjednik prve dvije utrke) se ozlijedio i završio u bolnici, a vrlo opasan skok imao je Grönholmov prijatelj Toomas Heikkinen koji je na treningu na 25 metarskom skoku nije dovoljno doskočio i zabio se u drugi kraj skoka, prevrnuo se na krov i totalno razbio svoju Ford Fiestu.

Posebno je zanimljiva bila finalna utrka u kojoj je bila prepuna prekršaja i crvenih zastava (ponovni start). Ipak, Sebastian Loeb je u posebno pripremljenom Red Bull Racing Citroen DS3 XL bolidu odmah odjurio naprijed. Veliki je uspjeh postigao Ken Block (DC Shoes/Monster World Rally Team Ford Fiesta) koji je posljednja tri kruga vozio s probušenom gumom, ali je ipak nekako uspio utrku završiti na drugom mjestu, ispred Briana Deegana (Ford Fiesta).

Konačni rezultati:
1. Zlatna medalja – Sebastian Loeb – Citroen DS3 XL
2. Srebrna medalja – Ken Block– Ford Fiesta
3. Brončana medalja – Brian Deegan– Ford Fiesta
4. Rhys Millen-Hyundai Veloster
5. Liam Doran- Citroen C4
6. Tanner Foust– Ford Fiesta
7. David Higgins-Subaru Impreza WRX STI
8. David Binks– Ford Fiesta (DNF)
9. Samuel Hubinette- Saab 9-3 (DNF)
10. Severe Issachsen-Subaru Impreza WRX STI (DNF)

Vozači koji se nisu kvalificirali u finale:
Stephan Verdier-Hyundai Veloster
Bucky Lasek-Subaru Impreza WRX STI
Dave Mirra-Subaru Impreza WRX STI
Travis Pastrana- Dodge Dart
Bryce Menzies- Dodge Dart
Andy Scott- Saab 9-3
Thomas Grönholm– Ford Fiesta
Toomas Heikkinen – Ford Fiesta

Ove smo godine po prvi puta počeli pratiti Global RallyCross (GRC) prvenstvo, za koje i dalje tvrdimo kako je zanimljivije, zabavnije i atraktivnije od bilo kojeg reli natjecanja. Kako uvijek za svoje posjetitelje nudimo više sadržaja, svakako pogledajte video priloge niže (njih čak četiri!) koji će vam prikazati cijelu X Games GRC utrku, nikako ne propustite!

Što je to GRC – Global Rallycross Championship?
Najjednostavnije rečeno – reli utrke s bolidima koji sa starta kreću istovremeno, voze po kružnim stazama, a pobjednik je onaj koji prvi stigne na cilj. Ili drugim riječima to je natjecanje slično Formuli 1 samo što se vozi ko stazi koja kombinira asfalt, makadam, zemlju, vratolomne skokove, guranje automobilima i vrlo je atraktivno za gledatelje i vrlo jednostavno za praćenje putem video kamera. GRC se vozi u SAD-u, no postoje i europska prvenstva.

Evo i rasporeda utrka (sve se voze u SAD-u):
25. svibnja – Charlotte Motor Speedway
9. lipnja – Texas Motor Speedway
30. lipnja – X Games Los Angeles
14. srpnja – New Hampshire Motor Speedway
1. rujna – ?
29. rujna – Las Vegas Motor Speedway