Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportGlobal Rallycross Championship: Ken Block pobijedio u Las Vegasu, Finac Joni Wiman novi prvak

Global Rallycross Championship: Ken Block pobijedio u Las Vegasu, Finac Joni Wiman novi prvak


U Las Vegasu je sinoć održana posljednja utrka Red Bull Global Rallycross prvenstva. Pobijedio je Ken Block, ali prvak je postao Finac Joni Wiman iz ekipe Ford Olsbergs MSE.

Global Rallycross prvenstvo sastoji se ove godine od 10 utrka (devet u SAD i jedna na Barbadosu), voze ga većinom američki vozači, ali zastupljeni su i skandinavske zemlje (Finska, Švedska, Norveška), Brazil, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija. GRC postoji od 2011. godine, dvije godine prvak je bio Tanner Foust, lani je najbolji bio Finac Toomas Heikkinen, a novi prvak postao je Joni Wiman.

Joni Wiman - Action

Moglo bi se prigovoriti da je Joni Wiman do titule prvaka došao nezasluženo, jer na deset utrka nije nijednom pobijedio (triput je bio drugi, dvaput treći…), ali takav je sustav bodovanja, Wiman je bio konzistentan, vrijedno skupljao bodove dok su se neki favoriti razbijali, i na kraju može slaviti.

Pobjednici utrka bili su triput Scott Speed (Volkswagen), dvaput Ken Block (Ford) i Rhys Millen (Hyundai) te jednom Tanner Foust (Volkswagen), Patrik Sandell (Ford) i Sverre Isachsen (Subaru).

GRC3

U sinoćnjoj utrci u Las Vegasu Ken Block je bio najbrži u deset krugova finala, Wimanu je drugo mjesto bilo dovoljno za naslov prvaka, a na treću stepenicu pobjedničkog postolja popeo se Bucky Lasek (Subaru). Četvrti je u finalu bio Scott Speed, koji je s novim bodovima zaključio prvenstvo na trećem mjestu.

Wiman je inače lani bio prvak GRC Lite prvenstva, u kojem se voze auti s malo manje konja. Ove godine prvak GRC Lite klase je Mitchell deJong, također iz momčadi Olsbergs MSE.

GRC je izuzetno zanimljivo i artaktivno rallycross prvenstvo, svakako ćemo ga pratiti i iduće godine. Sve utrke u sezoni 2014. možete pogledati na ovim linkovima:
Red Bull Global Rally Championship (GRC) – cijela sezona, 1. dio
Red Bull Global Rally Championship (GRC) – cijela sezona, 2. dio