Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportGlobal RallyCross Championship će dobiti novu Lites klasu, to je za početnike?

Global RallyCross Championship će dobiti novu Lites klasu, to je za početnike?


Priča je jednostavna. Problem kod natjecanja na profesionalnom nivou je jednostavan – ako hoćete biti brzi to je skupo, ako želite pobijediti, to je još višestruko skuplje. I, kako riješiti problem?

U sve popularnijem i po nama najatraktivnijem Global RallyCross Championship (GRC) autosportskom natjecanju su se dosjetili kako doskočiti ovom problemu. Naime, u GRC-u voze sve sami profesionalci i natjecanje je prilično skupo. Radi se o jurilicama koje imaju po 600 i više konja i koje do stotke ubrzavaju za manje od dvije sekunde. To definitivno zvuči skupo.

Kada govorimo o vozačkim imenima, to su sve renomirani vozači kao što je prošlogodišnji prvak Tanner Foust, a tu su Brian Deegan, Marcus Gronholm, Ken Block i druga zvučna. E pa, GRC će po svemu sudeći dobiti “laganu” klasu, a koja bi itekako mogla imati pozitivan utjecaj na razvoj cijele lige. Već se testira “Lites” klasu, a koja će se premijerno pojaviti u ovogodišnjoj GRC sezoni.

Za tu će se klasu razviti i novi automobili koji neće biti tako moćni, ali niti skupi kao top modeli. Konstruirat će ih Olsberg Motorsport Evolution (OME), ista kompanija koja je napravila i bolide za GRC natjecanje s kojima su i pobjeđivali 2011. i 2012. godine. Drugim riječima, znaju napraviti pobjednički automobil.

“Lites” automobili će imati motore bez turbo punjača, pogon na svim kotačima, sekvencijalne mjenjače i prilagodljivu suspenziju. Za sada OME nije objavio kolika bi trebala biti snaga motora, sigurno je kako će biti osjetno slabiji od 600 konja koliko imaju bolidi u Super klasi, kako će se po novom zvati “prva GRC liga” (Supercar class).

Prva službena testiranja odradit će se već ovih dana, točnije na stazi Elsinore Speedway u kalifornijskom Lake Elsinoreu (SAD), i to od 11-12. siječnja. Baš nas zanima kako će se ponašati novi bolidi. Isto tako, nadamo se da će se voziti i više utrka, prošle ih je godine bilo šest 🙂

Kako izgleda jurnjava u GRC prvenstvu? Sjajno! Pogledajte vrhunske vozače u pregršt video priloga iz prošle sezone na ovom linku – Global RallyCross Championship 2012.