Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaGeneral Motors razvija automobile koji će preko smartphone signala prepoznavati pješake

General Motors razvija automobile koji će preko smartphone signala prepoznavati pješake


Nekoliko većih proizvođača automobila već je predstavilo napredne tehnologije u svojim automobilima, a koji mogu “čitati” uvjete na cesti i predviđati situacije. Jednu vrlo zanimljivu predstavio je i GM.

Previdjeti što će se unaprijed dogoditi u prometu je velika prednost, iskustvo i znanje. Zvuči utopistički, ali je moguće. I autor ovog teksta je u dva navrata predvidio neke situacije na cesti i izbjegao prometnu nesreću. Jedna je čak uključivala i prelazak na lijevu stranu i izbjegavanje automobila u naletu. Ovo samo spominjemo kako bi vam dočarali slijedeću situaciju u kojoj bi vam tehnologija ugrađena u automobile trebala pomoći u sigurnosti u prometu.

Nove tehnologije koje razvijaju proizvođači automobila usmjerene su na nekoliko područja, kao što su usporavanje automobila ispred vašeg, te detekcija biciklista i pješaka blizu vašeg automobila. Većina se sustava oslanja na vizualno uočavanje, odnosno taj posao odrađuju kamere i radari ugrađeni na prednji dio automobila, no testiranja su pokazala kako nisu dovoljno pouzdani jer ih mogu ometati drugi automobili, drveće ili zidovi.

U General Motorsu su se dosjetili nečeg puno efikasnijeg. Naime, cilj je “uočiti” bicikliste i pješake na cesti prije nego im se toliko približite da ugrozite njihovu sigurnost. Nova tehnologija trebala bi omogućiti upravo to – pravovremenu detekciju. GM-ov sustav se temelji na Wi-Fi Direct tehnologiji, odnosno bežičnom standardu koji omogućuje direktnu komunikaciju dva smartphone uređaja bez nekih među-točaka, primjerice mobilnih odašiljača.

GM-ovi inženjeri su uspjeli integrirati Wi-Fi Direct sustav za skeniranje i otkrivanje objekata (pješaka i biciklista) u neke testne automobile. Naravno, uvjet je da i pješaci i biciklisti imaju smartphone uređaje, a što će se i dogoditi u bliskoj budućnosti, možda i prije nego se ovaj sustav serijski uvede u automobile. U američkoj automobilskoj kompaniji čak razmišljaju i o razvoju dodane aplikacije koja bi još više pomogla onima koji su praktički svaki dan na cesti.

Druga zanimljiva situacija su raskrižja. Sustav bi trebao otkriti da li se pješak već nalazi na zebri te tako izbjegao sudar. Isto tako, sustav bi mogao npr. Prepoznati biciklista u “mrtvoj točci”.

Naravno, sve ovo što smo spomenuli je u testnim fazama. No, najnovije su studije pokazale kako sigurnosni sustavi na automobilima, pogotovo oni koji su autonomni, smanjuju broj prometnih nesreća na cestama. Dakle, trebamo ih. A ova najnovija o kojoj smo govorili djeluje nam prilično pouzdano.