Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaGarmin K2 – kompanija razvija novi i zanimljiv infotainment sustav za automobile

Garmin K2 – kompanija razvija novi i zanimljiv infotainment sustav za automobile


Ono što je zanimljivo kod ovog novog sustava je kako je razvijen po uzoru ne moderne avionske panele. Garmin sve više ulazi u infotainment svijet, njihova kvaliteta je neupitna.

Moderni automobili sve više su povezani s virtualnim svijetom. Koliko ste već puta čuli kako u nekim novim automobilima imate WiFi vezu prema Internetu, GPS navigacijski sustav, putno računalo koje razmišlja umjesto vas? Dobri vjetrovi pušu i iz Garmina, kompanija se sve više ubacuje u softverski svijet i imamo osjećaj kako će tu itekako napraviti razliku. Naravno, i u automobilima.

Novi infotainment (informativni i zabavni sustav) trebao bi biti precizan i intuitivan kao na Apple iPhoneu ili Android uređajima. Isto tako, u određenom trenutku vremena trebao bi ponuditi točno određenu informaciju. Jedna od kompanija koja je itekako sposobna pružiti takve informacije vozačima je Garmin.

Saznali smo kako Garmin radi na novoj generaciji infotainment sustava, a koji se temelji na tehnologiji koja se već primjenjuje u zrakoplovnoj industriji. Kodno su novi sustav nazvali “K2”, a vrlo je sličan sustavu koji se primjerice već nalazi u nekim avionima kao što je Cirrus SR22.

Sustav integrira Garminovu navigacijsku tehnologiju sa standardnim automobilskim komandama, mogućnostima i tehnološkim dodacima kao što su audio kontrole, Bluetooth i druge tehnološke sitnice koje se nalaze u današnjim modernim automobilima. Isto tako, sustav vjerno prikazuje promet oko vas u realnom vremenu, kao i tekstualne poruke s kojima vas može upozoriti na neke opasnosti na cesti.

Zanimljivo je kako se sve kontrole neće nalaziti samo na ekranu, nego će biti ugrađene i neke važne fizičke “tipke”. Mnoge automobilske kompanije već su potvrdile kako će koristiti nove Garminove navigacijske i infotainment sustave, kao što su Chrysler, Mercedes-Benz i neki drugi.

Čini se kako je Garmin pronašao svoj novi razvojni put za godine koje dolaze, a koje će obilježiti upravo softverski razvoj i napredak, dok će hardver (konačno!) biti u drugom planu…