HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportFormula Student FSB-RT04 Arctos – predstavljen četvrti po redu bolid, izgleda sjajno!

Formula Student FSB-RT04 Arctos – predstavljen četvrti po redu bolid, izgleda sjajno!


Dvorana A zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje bila je premala kako bi primila sve studente, novinare, sponzore i pokrovitelje, te članove FSB Racing Teama koji su predstavili novi bolid.

U vrlo ugodnoj i svečarskoj atmosferi sudjelovali smo na predstavljanju četvrtog po redu bolida koje su naše “pametne glave” sastavile i predstavile javnosti. Bit ćemo neskromni i reći kako je predstavljanje bilo dostojno i onih vrhunskih predstavljanja bolida Formule 1, ali na studentski način.

Skromni i pametni dečki inače okupljeni u udruzi Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta u projektu Formula Student imali su itekako što pokazati, u odnosu na trojku ovaj četvrti bolid izgledao je – impresivno! Vizualno odličnog izgleda i zanimljive aerodinamike, te s velikim stražnjim “krilom” djelovao je kao pravi bolid. On to itekako i je.

Podsjetit ćemo vas da su s trećom iteracijom bolida, modelom “Likos”, a koji je imao motora iz Yamahe YZF-R6 obujma 600 kubika i težinom od 230 kilograma od 0-100 km/h ubrzavali za samo 3,2 sekunde! Prošle su godine nastupili i na Silversotenu u Velikoj Britaniji i u konkurenciji od 103 bolida (od kojih je većina puno budžetom puno bogatija) osvojili su odlično 24. mjesto. Čestitamo!

Formula Student je inače prestižno je inženjersko natjecanje studenata iz cijelog svijeta, u koje je uključeno i Sveučilište u Zagrebu. Koliko su dobri moći ćete vidjeti i na slikama i prvom video prilogu kojeg uopće možete vidjeti na Internetu. Podsjetimo se i prijašnjih iteracija bolida – Kuna, Ris i Likos, a kažu kako je Arctos još brži, u što ne sumnjamo.

Spomenimo i kako FSB Racing time čine pretežno studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a od ove godine pridružili su se i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ekonomskog fakulteta, Akademije dramskih umjetnosti i drugi. Cilj je pripremiti studente za realno poslovanje nakon fakultetskog obrazovanja kako bi sa stečenim znanjem i iskustvom bili čim konkurentniji na tržištu rada.

Koliko je ovo hvale vrijedan projekt, govori i podatak kako je na svečanom predstavljanju dvorana A zagrebačkog FESB-a bila premala za sve znatiželjnike, a  TV kamera je bilo pregršt. I nismo brojili koliko su puta u publici svi pljeskali i čestitali im s oduševljenjem, zaslužili su. Mi iz Automanije im želimo puno sreće i – samo naprijed, ne dajte se! A mi ćemo ih, kako i vas, počastiti s lijepim video prilogom i bogatim foto albumom. Uživajte!

Više o Formuli Student potražite na http://fsb-racing.com/.