Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportFormula 1: Nico Rosberg novi svjetski prvak, pobjeda u Abu Dhabiju pripala Hamiltonu

Formula 1: Nico Rosberg novi svjetski prvak, pobjeda u Abu Dhabiju pripala Hamiltonu


Do posljednje sekunde utrke situacija je bila vrlo neizvjesna. No, Nico Rosberg je zaslužio svoju titulu prvaka u Formuli 1. Prije 34 godine to je uspjelo i njegovom ocu, Keke Rosbergu.

Posljednja sezonska utrka i osvajanje titule svjetskog prvaka zasjenila je novu pobjedu Lewisa Hamiltona koji je sve napravio kako bi osvojio novu titulu svjetskog prvaka, ali nije uspjelo. Vjerojatno je tome presudilo i jedno odustajanje od utrke tijekom sezone, ali sve je to dio sporta. Isto se dogodilo i Rosbergu prošle godine.

Možda smo trebali priču početi pobjedom Hamiltona, ali nismo. Namjerno. Naime, ako ste dobro pratili utrku, tada ste mogli primijetiti kako je Hamilton u posljednjim krugovima fino sofisticirano i pojedinim zavojima “nabijao” Rosberga na letećeg Vettela i uvijek opasnog Verstappena. Čak su ga i u timu na to upozorili da ubrza što je ignorirao, no Britanac je očitao igrao na kartu sve ili ništa, no taktika mu nije uspjela. Iako je to dozvoljeno, baš i nije lijepo. Naravno, Hamiltonovi fanovi će reći da je to fer, Rosbergovi će reći suprotno, no mi smo ipak neutralni i recimo da nam se ovakva taktika “ja-ispred-svih” nije svidjela.

Utrka je bila prilično zanimljiva, bilo je dosta vozačkih dvoboja, pogotovo među timskim vozačima – Force India, Hass, MRT, Williams, Ferrari, Red Bull. Na samom startu je Verstappen napravio grešku – našao se u kontaktu s Nicom Hulkenbergom što ga je izbacilo sa staze, no brzo se vratio u igru i borbu za postolje.

I za sami kraj treba reći i kako je svoju posljednju utrku u karijeri odvezao uvijek simpatični Jenson Button, bivši svjetski prvak koji je svoju titulu osvojio u “prijelaznom” Brawn GP timu nastao od ostataka Ferrarija, a koji je svojevremeno bio nedodirljiv.

Čestitke Nicu Rosbergu koji je postao novi svjetski prvak u Formuli 1, trebalo mu je čak 23 pobjede do titule svjetskog prvaka. Evo i rezultata utrke, kao i vozačke i konstruktorske ljestvice, nova sezona kreće za 100-tinjak dana…

nico-rosberg-novi-svjetski-prvak-pobjeda-u-abu-dhabiju-pripala-hamiltonu-02

nico-rosberg-novi-svjetski-prvak-pobjeda-u-abu-dhabiju-pripala-hamiltonu-03

nico-rosberg-novi-svjetski-prvak-pobjeda-u-abu-dhabiju-pripala-hamiltonu-04