Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportFormula 1: ekipe započele s testiranjem Pirellijevih guma za sezonu 2011

Formula 1: ekipe započele s testiranjem Pirellijevih guma za sezonu 2011


Na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju danas na neki način počinje nova sezona Formule 1, jer će svih 12 momčadi početi s testiranjem Pirellijevih guma na kojima će se voziti iduće tri sezone. Službeni testovi u Abu Dhabiju označavaju povratak Pirellija u Formulu 1 nakon 19 godina odsustva.

Pirelli je za dvodnevno testiranje pripremio 384 slick gume u dvije izvedbe tvrdoće, a svaka će momčad imati osam setova guma na raspolaganju. Prije ovog testiranja sa svim momčadima Pirelli je obavio osam privatnih testiranja s preko 7000 kilometara odveženih na raznim stazama u Europi.

Testni vozači su bili Nick Heidfeld, Romain Grosjean i Pedro de la Rosa. Testovi su obavljani na stazama Mugello, Monza, Barcelona, Valencia, Jerez i Le Castellet. Isprobavane su četiri verzije slick guma, jedne intermediate i jedne kišne gume.

– Došli smo na ovo testiranje zadovoljni dosadašnjim radom. Testovi u Europi dali su nam sve informacije koje trebamo u ovoj fazi razvoja. Nakon testova s vozačima i inžinjerima iz svih timova dobit ćemo njihova mišljenja, koja su od presudne važnosti za drugu fazu razvoja – rekao je Paul Hembery, Pirellijev sportski direktor.

Na stazi Yas Marina vozače 12 momčadi očekuje vruće i suho vrijeme s temperaturom od oko 34 stupnja, što znači da je temperatura staze oko 50 stupnjeva. Testovi će se održati u petak i subotu od 9 do 17 sati.

Poslije Abu Dhabija, Pirelli će nastaviti s privatnim testiranjima na stazi u Bahreinu početkom prosinca. Sljedeći službeni testovi s momčadima održat će se u siječnju. Tijekom 2011., Pirelli će momčadi u F1 opskrbiti s 50.000 guma, koje će biti proizvedene u tvornici Izmit u Turskoj.

Izvor: Automoto-portal.hr