Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFordov EcoBoost 1,0 L najbolji motor na svijetu 3. godinu za redom
Fordov EcoBoost 1,0 L najbolji motor na svijetu 3. godinu za redom

Fordov EcoBoost 1,0 L najbolji motor na svijetu 3. godinu za redom


Štedljiv i snažan 1,0-litreni EcoBoost – motor koji pokreće Fiestu i još devet automobila u Fordovoj ponudi – također je proglašen ”najboljim motorom u kategoriji do 1,0 litre” po treći put zaredom.

Maleni benzinski motor koji pokreće Fordova vozila, uključujući novu Fiestu, porazio je bogatu i moćnu konkurenciju drugih automobilskih brendova i osvojio ”Oscare” u svijetu motora po, dosad nezabilježeni, treći put zaredom. Fordov 1,0-litreni EcoBoost motor – koji smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja snage – danas je proglašen međunarodnim motorom godine zbog svojih performansi, voznih svojstava, štedljivosti, profinjenosti i napredne tehnologije.

Skup od 82 novinara iz 35 zemalja koji prate zbivanja u automobilskoj industriji, u Stuttgartu na Engine Expo 2014 manifestaciji, isti EcoBoost motor proglasio je najboljim u kategoriji do 1,0 litre.

Motor je dosad osvojio 13 velikih nagrada. Osim sedam međunarodnih godišnjih nagrada za motor godine u posljednje tri godine – uključujući i onu za najbolji novi motor 2012. godine – 1,0-litreni EcoBoost je 2013. godine dobio i njemačku nagradu Paul Pietsch za tehnološke inovacije, potom Dewar Trophy britanskog Royal Automobile Cluba i američki Breakthrough Award časopisa Popular Mechanics. Ford je također i prvi proizvođač automobila koji je osvojio Wardov 10 Best Engines trofej za motor s tri cilindra.

Pokrenut u Europi tijekom 2012. godine u Fordu Focusu, 1,0-litreni EcoBoost motor sada je dostupan u dodatnih devet modela: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX i Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect i Transit Courier.

Fordov EcoBoost 1,0 L najbolji motor na svijetu 3. godinu za redom

Potpuno novi Mondeo će nastaviti europski iskorak ka upotrebi 1,0-litrenog EcoBoost motora kad bude pušten u prodaju tijekom ove godine; najmanji motor implementiran u tako velikom obiteljskom automobilu.

Nakon što je već bio dostupan sa 100KS i 125KS, Ford je nedavno predstavio i novu verziju od 140KS u novoj Fiesti Red Edition i Fiesti Black Edition; najsnažnijim cestovnim automobilima s 1,0-litrenim motorom ikad, koji ubrzavaju od 0-100 km/h u 9 sekundi, postižu maksimalnu brzinu od 201 km/h uz potrošnju 4.5 l/100 km i 104 g/km CO2.

Fordova vozila opremljena 1,0-litrenim motorom trenutno čine petinu prodanih Fordova na 20 tradicionalnih europskih tržišta. Tijekom prvih pet mjeseci 2014. godine, tržišta na kojima se 1,0-litreni EcoBoost pokazao kao najpopularniji su bila nizozemsko (38% svih prodanih automobila), dansko (37%) i finsko (33%).
Fordovi proizvodni pogoni u Koelnu u Njemačkoj i u rumunjskoj Craiovi, proizvedu jedan novi EcoBoost motor svake 42 sekunde i nedavno je prijeđena brojka od 500,000 komada.

Fordova vozila opremljena 1,0-litrenim EcoBoost motorom sada su dostupna u 72 zemlje širom svijeta. Kupci u SAD-u će u drugoj polovini ove godine biti u mogućnosti kupiti novi Focus s 1,0-litrenim EcoBoost motorom. Ford je nedavno započeo s proizvodnjom 1,0-litrenog EcoBoost motora u kineskom Chongqingu, podupirući potražnju na azijskom tržištu. Tijekom prva tri mjeseca u 2014. godini, više od trećine kupaca nove Fieste u Vijetnamu odabralo je upravo 1,0-litreni EcoBoost motor.

Više od 200 inženjera i dizajnera iz Fordovih istraživačkih i razvojnih središta u njemačkom Aachenu i Merkenichu te britanskom Dagenhamu i Duntonu utrošilo je više od pet milijuna sati na razvoj 1,0-litrenog EcoBoost motora.

EcoBoost-ov 1,0-litreni turbopunjač pruža 1,6 bara potiska. Vrhunac tlaka tijekom sagorijevanja iznosi 124 bara, što je jednako pritisku afričkog slona od pet tona na klip motora.

Fordov EcoBoost 1,0 L najbolji motor na svijetu 3. godinu za redom