Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord Mustang V6 – muscle car s potrošnjom kompakta

Ford Mustang V6 – muscle car s potrošnjom kompakta


Očito su došla vremena kada se više ni Amerikanci ne mogu razbacivati benzinom, a tu činjenicu potvrđuje i najnovija verzija njihovog omiljenog „muscle cara“ – Ford Mustanga. Globalna ekonomska kriza u automobilskoj industriji je, čini se, donijela i neke pozitivne trendove, kao što je ovaj koji donosi manju potrošnju i zagađenje okoliša.

Naime, Fordovi su inženjeri uspjeli napraviti automobil s više od 300 KS koji u gradskim uvjetima troši manje od 12,5 litara, a na otvorenoj cesti 7,5. Te rezultate potvrdila je EPA (Environmental Protection Agency), i time je Mustang V6 postao prvi velikoserijski automobil s više od 300 KS koji je postigao ovako nisku potrošnju goriva. Iako 7,5 litara po otvorenoj cesti i 12,5 u gradu i ne čini Mustang baš „zelenim“, zaista treba imati na umu kako se radi o vozilu goleme snage te da ovakve vrijednosti potrošnje goriva ostvaruju tek malo snažniji kompaktni automobili, koji razvijaju upola manju snagu. „Mustangovi inženjeri su ciljali visoko i uz mnogo napornog rada uspjeli su postići potrošnju koja svrstava Mustang u posebnu klasu.,“ rekao je Derrick Kuzak, potpredsjednik Ford grupe i nastavio: „Ni u jednom trenutku u povijesti, Mustang, ili bilo koji drugi automobil, nije ostvario ovako nisku potrošnju uz snagu od 305 KS.“

Blok Mustangovog V6 motora, zapremnine 3,7 l, izliven je iz aluminija, a snagu na kotače prenosi 6 stupanjski automatski mjenjač s kojim je postignuta rekordna potrošnja. Dostupna je i verzija primjerenija Europljanima, ona s ručnim mjenjačem, kod koje je potrošnja goriva tek neprimjetno veća. Mnogima će se možda činiti kako su sve ove „nove“ tehnologije i smanjena potrošnje na automobilima, otkrivanje tople vode, no u svakom slučaju lijepo je vidjeti jedan ovakav primjer, gdje relativna ekološka prihvatljivost nije izmijenila karakter automobila.