Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord Mustang Shelby GT500 s moćnih 650 konja [video]

Ford Mustang Shelby GT500 s moćnih 650 konja [video]


Nije čudno što je Fordov Mustang jedan od najpoželjnijih i najatraktivnijih sportskih automobila koji si mogu priuštiti i oni ne tako dubokog džepa. Ipak, ovaj Ford Mustang Shelby GT500 koji je premijerno predstavljen na auto salonu u Detroitu početkom godine je samo za – odlikaše.

Moramo priznati kako je ovaj model u kabriolet izvedbi jedan od najljepših Mustanga koje smo vidjeli. Djeluje totalno moćno, a opet dovoljno otmjeno. Nije niti čudo jer ovaj model ima posebno obilježje jer je slavljenički rođendanski model Fordovog Special Vehicle Teama (SVT), a koji slavi 20. rođendan. Ova je Fordova divizija proizvela više od 210.000 vozila i kamiona u svojoj 20-godišnjoj povijesti, što je za ovako posebnu granu zaista puno. Sjetimo se samo slavnih modela kao što su nevjerojatni Ford GT, Mustang Cobra R, SVT F-150 Lightning, F-150 SVT Raptor, Shelby GT500KR i najnoviji i nama najpoznatiji Focus ST. Prisjetit ćemo se i prvih modela koji su izašli iz SVT radionice, bio je to SVT Mustang Cobra i SVT F-150 Lightning, a koji su premijeru imali na 1992 Chicago Auto Showu.

Spomenut ćemo i kako se pod haubom nalazi moćni 5,8 litarski super-punjeni V8 motor koji razvija 650 konja spojen na 6-brzinski sportski ručni mjenjač, a maksimalna brzina bi mu trebala biti nevjerojatnih 330 km/h, što potvrđuju u Shelbyju. Zamislite voziti tom brzinom dok vam vjetrić (ili bolje rečeno uragan!) mrsi kosu, naravno ako je imate 🙂

Osim brutalne snage u ovaj je model ugrađen i Fordov Performance Package s Bilstein elektronikom, Brembo kočnicama i pregršt drugih tehnoloških novotarija.

A video koji ćete vidjeti je poseban. Na samom auto salonu u Detroitu su ovog ljepotana na izložbenoj traci natjerali u nekoliko sekundi do 225 km/h! Ne zvuči vam impresivno? A ako vam kažemo da je to tek u 4. brzini? Prelijepi monstrum, to je sve što možemo reći… 🙂