Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord Mustang Shelby GT350 – ikona ponovo na cesti

Ford Mustang Shelby GT350 – ikona ponovo na cesti


Ford Mustang jedan je od najpoznatijih američkih ‘muscle’ automobila u povijesti, a kad se u naziv doda Shelby, onda je riječ o legendi na kotačima. Pred nama je novi Shelby GT350.

Prvi Shelby Mustang predstavljen je 1965. godine, a na pedesetu godišnjicu na cestama će zavladati novi Shelby GT350. Pokreće ga 5.2-litreni V8 motor, za kojeg u press materijalima kažu da je najsnažniji Fordov serijski atmosferski motor u povijesti, ali nije specificirano koliko divljih konja ima (obećaju preko 500). Zna se da razvija okretni moment veći od 542 Nm, a preko ručnog šeststupanjskog mjenjača i Torsenovog diferencijala pogon ide na stražnje kotače.

Platforma na kojoj je automobil napravljen je najjača u povijesti branda, s torzijskom čvrstoćom za 28 posto većom nego u prethodnom modelu. Trag prednjih kotača je proširen, a visina automobila je spuštena u odnosu na Mustang GT.

 

Shelby GT350 donosi vrhunske performanse uz pomoć Michelinovih Pilot Super Sport guma na 19-colnim felgama, a ispod njih su Brembo kočnice.Imaju ogroman promjer diskova od 394 mm sprijeda i 380 mm straga.

Shelby se u odnosu na ostale obične i ‘nabrijane’ Mustange izdvaja dizajnerskim posebnostima u eksterijeru i interijeru. Prednja maska je od karbona, sprijeda je spliter, straga difuzor, unutra su Recaro sjedala,a vozač pred sobom ima upravljačku konzolu za kontrolu MagneRide magnetskog ovjesa i svih postavki podvozja, upravljanja i ispuha.