Superautomobili Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord GT superautomobil je tehnološki složeniji nego putnički avion!

Ford GT superautomobil je tehnološki složeniji nego putnički avion!


Naravno, pri tome mislimo na njegov tehnički dio, a ne na upravljanje. U Fordu tvrde kako je za ovaj automobil napisano više linija koda nego za Boeing, jedan od najboljih putničkih aviona!

U Fordu su očito ponosni na to što su postigli s novim Ford GT superautomobilom, jer je za njega ispisano više od 10 milijuna linija programskog koda, što djeluje zaista fantastično. Usporedbe radi, to je oko 8 milijuna linija više od koda koji se koristi u F-22 Raptor avionu lovcu (Lockheed), odnosno najmanje 3 milijuna više od putničkog Boeing 787 Dreamliner aviona.

Ovo su vrlo zanimljivi podaci koji praktički naizgled nemaju nikakve veze sa samim voznim karakteristikama, ali naravno imaju. Ipak, ovome treba dodati i još jedan zanimljiv podatak. U avio-industriji programski kodovi za upravljanje avionima su vrlo kompleksni, tako da sada vlada trend smanjivanja odnosno pojednostavljivanja tog istog koda. Boeing se već pohvalio kako su u tome uspjeli na modelu 787.

U auto-industriji situacija je upravo suprotna, što vidimo i na primjeru novog Ford GT superautomobila. Jamal Hameedi, glavni inženjer Ford Performance odjela tvrdi kako im je ovolika količina programskog koda itekako važna. Ako on tako kaže, valjda je to tako 🙂

Primjerice, Ford GT ima 50-ak senzora i 28 mikroprocesora koji vožnju čine finijom i ugodnijom. Ako vas zanima što je pod haubom, radi se o posebno nabrijanom 3,5 litarskom EcoBoost V6 motoru s dva turbo-punjača, a krajnji rezultat je snaga od okruglih 600 konja, što je i više nego dovoljno.

Što se tiče vanjskog izgleda, nemamo tu što puno reći osim da vrlo teško dišemo kad ga vidimo. Jednostavno rečeno – izgleda fantastično! Šasija je napravljena od laganih karbonskih i aluminijskih materijala.

A cijena? Elitni automobil ima i elitnu cijenu. Američka kompanija namjerava proizvoditi 25 primjeraka Ford GT superautomobila godišnje, a svaki će se prodavati po cijeni od popriličnih 400.000$. Pa tko voli nek’ izvoli 🙂

Ford GT superautomobil je tehnološki složeniji nego putnički avion 02