Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord Focus RS – novi model će biti hibrid i imat će AWD pogon?

Ford Focus RS – novi model će biti hibrid i imat će AWD pogon?


Evolucija ili revolucija? I jedno i drugo. Teško je to definirati, ali čini se kako u "Plavom ovalnom" (Blue Oval) razmišljaju o nekim novim tehnoogijama. Očito ih boli što europsko tržište uživa u Focusu RS s 305KS, tako da za svoje domaće američko tržište pripremaju još nešto moćnije, odnosno prilagođeno tamošnjim vozačima.

Najnovije, iako još ne potpuno služnebe informacije govore kako će nova generacija Focusa, a koja će se pojaviti iduće ili najkasnije 2012. godine, biti značajno drugačija. Umjesto 2,5 litarskog V5 turbo motora, revolucionarnog RevoKnuckle prednjeg pogona i Quaife diferencijala koji se trenutno nalaze u Focusu RS, jedan od šefova Forda Derrick Kuzak najavljuje kako bi novi Focus mogao imati hibridni sustav i pogon na sva četiri kotača. Pod haubom bi trebao biti 2,0 litarski EcoBoost motor s dodatnim elektromotorom koji bi zajedno razvijati oko 300 konja. Bez obzira na gotovo istu snagu, značajno bi trebao pasti ispuh štetnih plinova i potrošnja goriva.

Čini se kako se Ford želi svojim Focusom RS približiti ili bolje rečeno odskočiti od nove generacije Mitsubishija Lancer Evolution XI, koji bi se trebao pojaviti u to vrijeme. No, nemojte se previše uzbuđivati, Novi Focus RS ne očekuje se u iduće tri godine, tako da uživate u trenutnom modelu. U međuvremenu bi se mogao pojaviti nešto slabiji Focus ST, također s EcoBoost motorom, dual clutch mjenjačem i 250 vrlo živahnih konja.