Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliFord Focus RS četvrte generacije (ipak) 2013. ili 2014. godine?

Ford Focus RS četvrte generacije (ipak) 2013. ili 2014. godine?


Dosta kontroverze vrti se oko najave novog sportskog Focusa oznake RS, pogotovo nakon što je Ford najavio kako se neće pojaviti RS koji prati četvrtu generaciju Focusa. Ipak, brojni ljubitelji Focusa RS odahnuli su nakon što je potvrdna informacija stigla iz američke kompanije.

Informaciju je potvrdio i Gunnar Herrmann, Fordov globalni šef za male automobile. Herrmann re u jednom intervjuu rekao kako su kompanijini inženjeri krenuli s razvojem novog RS-a koji će se temeljiti na četvrtoj generaciji Focusa koji je premijerno predstavljen ove godine. Neslužbeno saznajemo kako će novi Focus RS i dalje imati pogon samo naprednjim kotačima i još više od 305 konja koliko ima RS trojka, što ga ponovo stavlja na poziciju najsnažnijeg automobila na svijetu s prednjim pogonom.

Zanimljivu informaciju spomenuo je Herrmann vezano uz limitiranu ediciju Ford Focusa RS500 koja se prodavala isključivo u Velikoj Britaniji a koja je imala čak 345KS, iako su na testiranjima pokazivao i više od 380 konja. Podsjećamo vas da smo o tome puno pisali, uz zanimljiv foto album. (http://www.automanija.com/superautomobili/4173-ford-focus-rs500-crn-malen-i-totalno-opak.html)

Ključ Fordovog uspjeha "guranja" toliko konja u samo prednji pogon leži u revolucionarnoj RevoKnuckle suspenziji koja omogućuje upravljanje automobilom u željenom smjeru čak i pod velikim pritiskom, odnosno velikom broju konjskih snaga. RevoKnuckle suspenzija funkcionira u kombinaciji s Quaife automatskim pogonom i takozvanim "limited-slip" pomičnim diferencijalom. Rezultat svega je otprilike ista "trakcija" ali znatno manja težina i cijena u odnosu na pogon na svim kotačima.

Novi Ford Focus RS će najvjerojatnije imati novi 2,0 litarski EcoBoost motor koji se već nalazi u Ford Focusu ST, no snaga od 250 konja narast će na čak 350 konja!

Loša vijest u svemu je da ćemo ovog malog nabrijanog sportskog ljepotana vidjeti tek krajem 2013. ili početkom 2014. godine. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati, a u međuvremenu vas još jednom podsjećamo kako izgleda Focus RS trojka.

g