Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFord B-Max stiže s inovativnim vratima, premijera u Ženevi

Ford B-Max stiže s inovativnim vratima, premijera u Ženevi


S ovakvim vratima B-Max nudi nenadmašenu lakoću ulaska u vozilo, jer širina ulaznog prostora dvostruko je veća od konkurenata. Primjerice, stražnja vrata Opel Merive pružaju maksimalan pristup uži od 0,7 metara.

S modelom B-Max, koji će premijeru imati u Ženevi, Ford predstavlja i jedinstveni inovativni sustav otvaranja vrata, sa središnjim stupom integriranim u vratima, te rekordnom širinom ulaznog prostora od čak 1,5 metra.

"Ovakva vrata su već dugi niz godina san dizajnera. Preuzeli smo koncept od ideje i skice do atraktivnog i svestranog proizvoda za salone. Sami smo pred sebe postavili izazov ponovnog definiranja malog automobila. Ljudi se stalno muče s prostorom u gradu i željeli smo pronaći novo rješenje", rekao je Stefan Lamm, direktor dizajna eksterijera pri Ford of Europe.

Tijekom razvoja koncepta, tim je proveo nekoliko dana promatrajući vozače u njihovoj dnevnoj rutini, npr u kupovini ili vožnji djece iz škole, kako bi točno razumjeli što kupci doista žele od kompaktnog automobila. Inženjeri su tada prionuli izazovu oblikovanja sigurnog i praktičnog automobila koji će zadovoljavati sve te potrebe.

Premjestili su konstrukciju visoke čvrstoće sa središnjih stupova i direktno je integrirali u vrata kako bi dobili izvrsnu zaštitu u slučaju sudara, posebice bočnog. Posebne vrste čelika visoke čvrstoće koji su čak i do pet puta čvrsći od klasičnog čelika, upotrijebljene su u ključnim dijelovima karoserije i vratima kako bi struktura bila čvrsta i kruta bez dodavanja težine.

Svaka faza procesa podvrgnuta je intenzivnim testovima i analizi. Više od 1000 detaljnih kompjuterskih simulacija provedeno je tijekom tri godine kako bi se optimizirao bočni sudar, svaka simulacija trajala je 24 sata i zahtijevala je kompjutersku podršku ekvivalenta osam najsuvremenijih PC-a. Simulacije su potom testirane u stvarnim uvjetima i to s 50 fizičkih bočnih sudara.

U unutrašnjosti, B-Max obiluje opcijama koje maksimalno iskorištavaju prednosti sistema laganog ulaska. Stražnja sjedala i prednje suvozačko sjedalo može se u potpunosti preklopiti čime se dobiva velik i praktičan tovarni prostor u koji se može smjestiti štošta, od bicikla do kutija s komadima namještaja.

– Zahvaljujući ovom konceptu otvaranja vrata, utovar stvarno velikih predmeta, čak i dužih od 2,3 metra, postaje izvediv kroz bočna vrata – rekao je Ernst Reim, glavni dizajner interijera pri Ford of Europe.

Izvor: Automoto-portal.hr