Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportFinac Esapekka Lappi novi je prvak Europe u rallyju

Finac Esapekka Lappi novi je prvak Europe u rallyju


Na Korzici danas počinje 57. Tour de Corse, posljednji rally Europskog prvenstva. Finac Esapekka Lappi postao je novi prvak i prije starta jer se jedini konkurent Sepp Wiegand u ponedjeljak razbio i izgorio mu je auto.

U posljednju utrku prvenstva Lappi i Wiegand, obojica voze Škodu Fabiju S2000, trebali su ući s razlikom od 34 boda, pa je Wiegand imao teoretske šanse postati prvakom. No, sve nade isparile su, odnosno izgorjele u ponedjeljak, kad su Wiegand i njegov suvozač Frank Christian doživjeli udes na testiranju. Izletjeli su s ceste, vrući auspuh zapalio je suhu travu, potom se zapalila Škoda i nažalost automobilu nije bilo spasa.

Lappi02

Esapekka Lappi i njegov suvozač Janne Ferm  tako će slavni rally odvesti opušteno i u slavljeničkom raspoloženju, a iza njih vodit će se borba za preostala mjesta na podiju Europskog prvenstva.

S obzirom da drugoplasirani Wiegand neće voziti, prestići ga mogu Irac Craig Breen (Peugeot 208 T16) i Poljak Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5).

Abbring

Vožnje po Korzici počinju danas, s treninzima i kvalifikacijama, a brzinski ispiti na rasporedu su u petak i subotu. Vozit će se samo 11 brzinaca, ali pojedinačno su dosta dugački, pa natjecatelje ukupno čeka 251,5 kilometara brzinaca.

Na listi prijava je 50 posada. Osim spomenute trojke, tu su još primjerice Bryan Bouffier (Ford Fiesta RRC), Kevin Abbring (Peugeot 208 T16), Stephane Sarrazin (Ford Fiesta RRC), a s Porscheima 997 GT3 trebali bi nastupiti legendarni Francois Delecour i pobjednik LeMansa Romain Dumas.