Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoFIM Europe Classic Festival – održan motociklistički vikend na grobničkom polju

FIM Europe Classic Festival – održan motociklistički vikend na grobničkom polju


Motociklisti, navikli na visoke temperature, još pod zaštitom kožnih kombinezona,  obarali su rekorde dana i marljivo sakupljali bodove. FIM Europe Vintage.

Salopeku u čast – Lijepa naša

Jedan od udarnih i najtoplijih kolovoških vikenda za svoju su razonodu na Automotodromu Grobnik izgleda izabrali samo sudionici utrke, ali i organizatori. Proteklog su vikenda Moto klub „Kvarner“ i Automotodrom Grobnik d.o.o bili domaćinom  međunarodne „FIM Europe Classic Festival 2016.“ međunarodne  motociklističke utrke u kojoj nastupaju nekad trofejni motocikli kojima se na brojnim svjetskim stazama pobjeđivalo i obaralo  rekorde. Sudjelovalo je 129 vozača iz 16 zemalja svijeta u četiri različite bodovne konkurencije, a gledatelji su  na +32 stupnja po svemu sudeći bili uz ili u moru Sjevernog Kvarnera.

Prvi dan – Conti brži od Guya

Motociklisti, navikli na visoke temperature, još pod zaštitom kožnih kombinezona,  obarali su rekorde dana i marljivo sakupljali bodove. FIM Europe Vintage. Talijan Luciano Garlassi na Ducattiju ukupni je pobjednik među 19 sudionika raspoređenih u šest klasa. Do pobjede i ciljne prednosti od 2,095 sekundi ispred Šveđanina Hasse Gustafsona (Ducati) stigao je i uz najbolje vrijeme utrke 1:48,982 minuta prosjekom 137,681 km/sat. Treći je ciljem prošao stari znanac grobničke piste Talijan Mario Stocco na legendarnom  Moto Moriniju propustivši drugu poziciju tek za 662 tisućinke sekunde.

Jubilarnu desetu godinu za redom na Grobniku su nastupili motociklisti Intenational Classic Grand Prix-a. U dvije klase njih 22, među kojima i Australac Grant Boxhall i Brazilac  Bob Keller na motociklima TZ-L 250. Ipak, najviše se očekivalo od favorita i legendi koji su se davnih godina dokazivali na grobničkoj stazi u svjetskoj i europskoj konkurenciji.Talijan Michele Conti  uz najbrži krug dana (1:30,404 minuta, prosjek 150,948) slavio je prednošću od 19,294 sekunde ispred Francuza  Guya Bertina, svojevremeno pobjednika GP Yu na Grobniku 1980. (125 GP). Sada obojica voze Kawasaki KR od 350 ccm. Pobjedu klase 250 ccm ICGP polučio je Britanac Colin Sleigh s motociklom TZ-H.

70. Utrka Alpe Jadran

Jubilej su obilježili i sudionici Alpe Jadran Prvenstva koje ovog vikenda upisuje svoje 70.izdanje na grobničkoj stazi. Svoj obol petom ovosezonskom pobjedom i već sigurnom obranom naslova prvaka Alpe Jadran dao je Karlovčanin  Zoran Salopek u čiju je čast intonirana hrvatska himna. Uz rekordno vrijeme utrke pobjednički je ciljem prošao i s najvećom prednošću ostavivši za sobom za više od jedne minute Slovaka Juraja Špačeka.

Salopek nije dozvolio iznenađenje niti u utrci Prvenstva Hrvatske za oldtimere. Pobjedom u najjačoj klasi osvojio je novi naslov državnog prvaka, obranio prošlogodišnji.I u ovoj je utrci  uz najbolje vrijeme kruga (1:43,592 minuta) na motociklu „Ducati/Honda“ do cilja stekao prednost nepune minute ispred Mađara Mihaly Nemetha koji nastupa s hrvatskom licencom. U posljednjem je krugu došlo do težeg pada  Slovenca Marka Kljuna (1.HMH Zagreb) i Miroslava Pekića (Križevci) nakon međusobnog dodira na izlazu iz „šikane“, ali sve je po vozače srećom prošlo bez posljedica. U skupini nižih klasa PH pobjedom je slavio Slovenac Peter Janez Grom koji brani boje zagrebačkog Moto kluba Classic racing

Drugi dan – dvostruke pobjede favorita

Drugi natjecateljski dan  „FIM Europe Classic Festival 2016.“ na Automotodromu Grobnik protekao je u znaku favorita koji su iskoristili sve svoje prednosti za dvostruke trijumfe u dva dana, dvostruke pobjede koje su donosile i nove naslove.
Na prigodnoj svečanosti otvaranja utrke riječi ohrabrenja za ustrajnost i čestitke na jubilejima organizatoirima je uputio   Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika, a Igor Eškinja simbolično je predao startnu zastavu svom nasljedniku, sadašnjem direktoru utrka na Automotodromu Robertu Žikoviću.

Hrvatska himna poslije pet intoniranja u dalekom Rio de Janeiru čula se ovog vikenda dva puta i na Grobničkom polju. Zasluge za to pripadaju izvrsnom karlovačkom motociklistu 46-godišnjem Zoranu Salopeku koji je subotnje pobjede u Prvenstvu Hrvatske za oldtimere skupine jačih motora i međunarodnog Alpe Jadran Prvenstva samo ponovio i tijekom nedjeljnih nastupa. Sve te pobjede, daleko važniji bodovi u sustavu sezonskog zbroja nastupa donijeli su mu titule prvaka Hrvatske u najjačoj klasi 10 PH i najtipičnijoj klasi AAC „Legend“ čime je obranio naslove iz 2015., a time se potvrdio jednim od najboljih domaćih motociklista. U utrci za PH slavio je s 1,10 minuta prednosti ispred pobjednika klase 8 Željka Tkalčevića (1.HMK Zagreb).Očekivano, Salopek je imao i najbbrži krug u vremenu 1:43,168 minuta prosjekom 145,44 km/sat na motociklu Ducati/Honda.I u skupini nižih klasa PH drugo pobjedničko slavlje u dva dana imao je Slovenac s hrvatskom licencom Peter Janez Grom (MK Classic Racing) s motociklom Seeley Nourish.

70. utrka FIM Europe Alpe Adria Championship 2016 - Grobnik u znaku jubileja 01

Gustafson uzvratio Garlassiju

Šveđanin Hasse Gustafson (Ducati) pobjedom je uzvratio za drugo mjesto prvog dana najvećem rivalu Talijanu Lucianu Garlassiju na Ducatiju, ostavivši ga za 9,769 sekundi u čemu mu je pomoglo i najbolje vrijeme utrke FIM Europe Vintage 1:48,758 minuta (prosjek 137,965 km/sat). Vjeran trećem mjestu i ovom je prigodom bio Talijan Mario Stocco na legendarnom  Moto Moriniju pobijedivši tako u klasi 7a.

Bertin se prisjetio 1980.godine

Jubilarnu desetu godinu nastupa na Grobniku izvrsnom završnicom pamtit će  motociklisti Intenational Classic Grand Prix-a (ICGP). Njih 22, ali ipak uz duel dvojice favorita. Francuz  Guy Bertin, svojevremeno pobjednik GP Yu na Grobniku 1980. godine (125 GP), jedne od šest GP pobjeda u karijeri, praktično je u foto finišu pobjedom i prednošću samo 946 tisućinki sekunde uzvratio Talijanu Micheleu Contiju za „poraz“ dan ranije. Obojica su nastupili na Kawasaki KR klase 350 ccm. U onoj nižoj do 250 ccm još jedno, drugo u dva dana slavlje Britanca Colina Sleigha s motociklom TZ-H.

U skupni „Old Timer“ AAC prvenstva  Austrijanac Johann Fürböck s motociklom Seeley Weslake upisao je novu pobjedu klase 500 ccm. Na CZ-u klase 250 ccm slavio je Slovak Dalibor Žiška, dok je među trojicom najboljih srpskih vozača na postolju klase 50 ccm GP bio Vojvođanin Stanko Markotić na ZM Kreizleru.

Utrkama povijesnih motocikala Prvenstva Alpe Jadran  godinama su dominirali Talijani. Brojčano i ovog puta na jubilarnoj 70.utrci AAC na Grobniku upisali su i dvije pobjede (Claudio Perazzolo i Oscar Muzio) po klasama u skupini „Classic“, no ipak se najviše pamte oni koji ciljem prođu prvi. Bez iznenađenja prošao je nastup našeg asa Zorana Salopeka koji je na „Ducatiju“ novom šestom pobjedom sezone zaokružio uspješnu godinu drugim u nizu naslova prvaka Alpe Jadran. Odvezao je i najbrži krug prosjekom 149,343 km/sat u vremenu 1:40,472 minuta. U njegovu je čast intoniranjem „Lijepe naše“ na simboličan način zaključena još jedna uspješna motociklistička priredba na Automotodromu Grobnik.

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN