Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiTiff Needell s kamionom Volvo FH u utrci protiv Koenigsegga One:1

Tiff Needell s kamionom Volvo FH u utrci protiv Koenigsegga One:1


Volvo Trucks u zadnje vrijeme radi odlične reklame. U promociju mjenjača I-Shift uključeni su Tiff Needell i Koenigsegg One:1. Rezultat je spektakularna utrka.

 

Kamion Volvo FH i njegov mjenjač I-Shift imali smo prilike isprobati, bila je to jedna od najboljih vožnji u životu. Mjenjač s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima, Volvo Trucks odlučio je dokazati na trkaćoj stazi Knutstorp na jugu Švedske.

Kamion, koji je vožen bez prikolice, težak je osam tona, ima 540 KS. Prije utrke uklonjeno je ograničenje brzine od 90 km/h. To znači da je kamion na stazi postigao brzinu od gotovo 130 km/h. Za vožnju kamiona angažiran je iskusni trkač i voditelj Fifth Geara Tiff Needell, a protivnik je bio Koenigsegg One:1.

Ako ste zaboravili, to je švedski supeautomobil s jednom konjskom snagom po kilogramu težine (1360 KS na 1360 kg). Okretni moment motora iznosi više od 1000 Nm između 3000 i 7500 o/min, a ubrzanje od 0 do 400 km/h iznosi manje od 20 sekundi. Volvo FH mora odvesti jedan krug, a Koenigsegg mora prijeći dva. Rezultat je neizvjesan.

– Ako radite kao trkač, nikada vas nije strah. Uvijek imate povjerenja u svoj stroj. Bio sam malo zabrinut u pogledu vožnje kamiona na trkaćoj stazi jer to nikada do sada nisam radio. Međutim, nakon što sam ga neko vrijeme vozio, stekao sam puno povjerenje u Volvo. I-Shift s dvostrukom spojkom apsolutno je nevjerojatan. To je posebno primjetno na uzbrdicama i nizbrdicama, kada kamion usporava, jednostavno ide glatko, a promjene stupnjeva prijenosa uopće se ne osjećaju. Kamion bez sumnje ima srce sportskog automobila – rekao je Tiff Needell.