Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFiat seli tvornice u SAD, 5.000 otkaza u Italiji?

Fiat seli tvornice u SAD, 5.000 otkaza u Italiji?


Da, ali kažu da imaju razloga. Primjerice, kako bi Alfa Romeo bio konkurentan na sjevernoameričkom tržištu, morat će ga početi proizvoditi u SAD-u. Ne radi se samo o cijeni rada, porezima ili valutnim razlikama dolar/euro, nego u kompaniji smatraju kako će čak moći iz SAD-a izvoziti automobile u Europu po nižim cijenama!

Novu strategiju Fiata, roditeljske kompanije Alfa Romea, potvrdio je i izvršni direktor Sergio Marchionne. Što to znači u praksi? Da, vjerojatno ste pomislili na rezanje radnih mjesta u Italiji i otvaranje novih preko bare. I u pravu ste. Radi se o popriličnoj cifri od 5.000 radnih mjesta u Italiji, što bi moglo izazvati i nerede u državi. S druge strane, posao u SAD-u dobio je Chrysler koji će u svojim tvornicama proizvoditi Fiat i Alfa Romeo automobile koje će izvoziti u Europu. Koja ironija… 🙂

Chrysler je još u studenom 2009. godine objavio kako namjerava proizvoditi 270.000 vozila godišnje za Fiat, Alfa Romeo i Lanciudo 2014. godine. Šuška se i o proizvodnji Fiata 500, popularnog kompanijinog mališana.

S druge strane, ova bi nova poslovna odluka mogla lakše progurati i neke američke marke na europsko tržište, kao što su Jeep Grand Cherokee, Chrysler LX, Sebring i Voyager Minivan, kao i neki Dodge modeli.