Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFiat ima najekološkiju gamu automobila

Fiat ima najekološkiju gamu automobila


Fiat ima najekološkiju gamu automobilaFiat treću godinu zaredom ima najekološkiju gamu automobila na europskom tržištu, objavila je agencija JATO nakon usporedbe prosječne emisije CO2 za sve marke i njihove automobile prodane prošle godine. Prosječna emija CO2 Fiatovih automobila iznosila je lani 127,8 g/km, što je znatno poboljšanje u odnosu na godinu prije (133,7 g/km).

Na drugom je mjestu Toyota sa 130,1 g/km, a slijede tri francuske marke: Peugeot (133,6 g/km), Renault (137,5 g/km) i Citroen (137,9 g/km). Među prvih deset marki još su Ford (140 g/km), Opel/Vauxhall (148,9), Volkswagen (150,4) te dvije premium marke Audi (160,9 g/km) i Mercedes (176,4 g/km). Za ulazak premium brandova u Top 10 najzaslužniji je veliki postotak dizelaša među prodanima automobilima.

Promatraju li se rezultati po grupacijama, Fiat grupa također je na prvom mjestu, s prosječnom emisijom od 131 g/km. Slijede Toyota, PSA, Renault i Hyundai. Osim Fiatovih vozila, među kojima su najzastupljeniji mali i štedljivi automobili, za uspjeh su zaslužni i rezultati Alfe, koja je prosječnu emisiju u godinu dana smanjila za čak 18,3 g/km, što je najveći pojedinačni pomak među svim markama.

Za očekivati je da će rezultati za ovu godinu biti još puno bolji za Fiat, jer ovih dana na ženevskom sajmu predstavlja se novi revolucionarni Twin-Air dvocilindarski benzinski motor, koji će najesen biti dostupan u Fiatu 500. Mali motor obujma od samo 900 ccm ispuhuje samo 95 g/km CO2.

Fiat ima najekološkiju gamu automobila

Fiat ima najekološkiju gamu automobila