Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFiat 500L premijerno na 2012 Geneva Motor Showu

Fiat 500L premijerno na 2012 Geneva Motor Showu


Još jednu premijeru na nadolazećem auto sajmu u Ženevi vidjet ćemo u obliku malog i simpatičnog Fiata 500L. Oznaka "L" u nazivu označava "large", ili ako hoćete – dobit ćemo većeg mališana od originalnog Fiat 500 modela.

U modelu Fiat 500L pomirili su dvije strategije – ima više prostora kao u monovolumenskim modelima, a opet je niži jego monovolumeni i tako daje bolje vozne karakteristike kao kompaktna SUV vozila. Rezultat ovog dizajnerskog zahvata možete vidjeti na slikama, a to je model koji je širi i duži, ali niži.

Upravo zbog svoje veličine, novi Fiat 500L više ne leži na standardnoj platformi nego su ga morali "smjestiti" na veću platformu na kojoj leži kompaktni Punto. No, ima tu još jedna zanimljivost, a to je da će se pojaviti dva modela – s pogonom na prednjim i na svim kotačima. U Fiatu smatraju kako je 500L ozbiljan konkurent modelima kao što su Ford Fiesta EcoSport, Buick Encore ili MINI Cooper Countryman.

Spomenimo i kako će Fiat 500L pokretati dva benzinska motora (TwinAir i 1,4 litarski) te jedan turbodizelski motor (1,3 litarski MultiJet II). Snaga motora penje se do 101KS.

I posljednja zanimljivost je kako će se proizvoditi u bivšoj Zastavinoj tvornici u Kragujevcu u Srbiji, gdje se proizvodio Yugo, a koji se također temelji na Fiatovoj tehnologiji. Saznajemo kako će se Fiat 500L na europskom tržištu pojaviti polovicom ove godine, a na američkom početkom 2013. godine. Originalni Fiat 500 i dalje ostaje najmanji automobil u Fiatovoj ponudi.