Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiFiat 500 dobio TwinAir motor za treći rođendan

Fiat 500 dobio TwinAir motor za treći rođendan


Fiat 500 za treći je rođendan dobio na poklon novi motor. Riječ je o inovativnom TwinAir agregatu, dvolicilindrašu obujma 900 ccm koji s turbom ima 85 KS. Dostupan je i za obični i za kabrio model, s novom plavom bojom. Downsizing je posljednjih godina jedna od najpopularnijih riječi u auto-industriji.

S novim je motorom Fiat otišao korak dalje od ostalih u tom trendu. Ponudio je mali motor niske potrošnje i emisije CO2, a s puno snage i dinamičnih performansi.

TwinAir je zapravo prepolovljeni MultiAir motor koji se već koristi neko vrijeme. Tajna je u novom elektro-hidrauličnom upravljanju ventilima, s kojim se dobiva izravni ulaz zraka i bolja kontrola izgaranja. Rezultat je, tvrde u Fiatu, 10 posto više snage, 15 posto više momenta i 10 posto manja potrošnja. U odnosu na četverocilindarske motore istih performansi TwinAir je za četvrtinu kraći i za petinu lakši.

TwinAir motor ima 85 KS, a okretni moment je 145 Nm pri 1900 okretaja. Maksimalna brzina Fiata 500 s ovim motorom je 173 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 11 sekundi.

Emisija CO2 iznosi 95 g/km, a s Dualogic robotiziranim mjenjačem smanjuje se na 92 g/km. Deklarirana prosječna potrošnja iznosi 4,2 litre na 100 km (4,1 s Dualogic mjenjačem). Postoji i mogućnost odabira Eco načina vožnje, kad se okretni moment ograničava na 100 Nm, što jamči još manju potrošnju i emisiju CO2.

Izvor: Automoto-portal.hr