Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportFIA potvrdila jače i atraktivnije WRC aute od 2017.

FIA potvrdila jače i atraktivnije WRC aute od 2017.


Od 2017. godine u Svjetskom rally prvenstvu imat ćemo atraktivnije i jače WRC automobile, najavljeno je na jučerašnjem sastanku FIA-inog Svjetskog vijeća za motorsport.

 

Na sastanku FIA-inog Vijeća za motorsport u Meksiku raspravljalo se o najvažnijim granama automobilskog utrkivanja, između ostalog potvrđen je i kalendar Formule 1 za iduću sezonu, a najviše nas veseli odluka o novim tehničkim i homologacijskim pravilima za WRC automobile, koje će vrijediti od 2017. godine.

Nova su pravila nadogradnja aktualnih pravila, dakle ostaju u upotrebi isti motori (1.6 Turbo), ali uz veći promjer restriktora (sa 33 na 36 mm) i maksimalni pritisak od 2.5 bara snaga će porasti do 380 KS, dakle na razinu koju imaju aktualni WTCC automobili s istim motorima. Uz veću snagu smanjit će se minimalna dopuštena masa za 25 kilograma, dakle jači i lakši auti definitivno će biti brži.

WRCconcept2017

Dok je snaga je skrivena ispod haube, drugi dio novih pravila odnosi se na dizajn, a to će posebno veseliti ljubitelje rallja. Nova dizajnerska pravila donose više slobode i više agresivnosti, pa će se moderni WRC automobili još malo približiti izgledu nekadašnjih ‘babaroga’ iz Grupe B.

Dopušteno je povećanje prednjeg prevjes za još 60 mm i stražnjeg prevjesa za još 30 mm, uvode se dodatne aerodinamičke intervancije ispred prednjih kotača, povećana je širina automobila, a posebno će biti vidljiv povećani stražnji spojler. Dužina automobila bit će minimalno 3,9 metara.

ToyotaYarisWRC_2

Na sastanku su bili predstavnici svih aktualnih WRC ekipa i s veseljem su pozdravili izmjene u pravilima. Dvostruki prvak Sebastien Ogier ih je prokomentirao s vozačkog aspekta, rekavši da vozai uvijek traže još više, a s novim autima to će i dobiti, jer će biti brži i spektakularniji za gledatelje. Šef M-Sporta Malcolm Wilson podsjetio je na legendarnu Grupu B i usporedio nove automobile s tadašnjima.

Citroenov šef Yves Matton pozdravio je promjene, ali napomenuo da Citroena možeda neće ni biti u WRC-u 2017. godine. Prošli tjedan je naime službeno objavljeno da će se Citroen te godine povući iz jednog natjecanja, WRC-a ili WTCC-a. S obzirom na njihovu orijentiranost prema Kini, u kojoj nema WRC utrke, mišljenja smo da je WRC program u većoj opasnosti. Zato ćemo u 2017. definitivno dobiti novog proizvođača, jer se u WRC vraća Toyota. Japanci su prošli tjedan potvrdili legendarnog Tommija Mäkinena za šefa momčadi koja će nastupati s Yarisom WRC.