Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportFernando Alonso pobjednik vrlo teške utrke za VN Južne Koreje

Fernando Alonso pobjednik vrlo teške utrke za VN Južne Koreje


U današnjoj utrci smo se nagledali svega. Kiše, 4 Safety Cara, brojnih sudara i izlijetanja. U svemu tome se najbolje snašao Fernando Alonso koji je došao do 26. pobjede u karijeri. Puno bodova na vozačkoj ljestvici i odlične šanse za osvajanje svjetskog prvenstva. S druge strane, Webber i Vettel će ovu utrku pamtiti po teškoj katastrofi.

Prava drama događala se na utrci Formule 1 za Veliku nagradu Južne Koreje. Nakon vrlo zanimljivih kvalifikacija jutro i početak utrke dočekali su nas s kišom, i to prilično jakom. Brzo stiže informacija kako će se početak utrke odgoditi za 10 minuta i startat će pod Safety Carom. To se i dogodilo. Bolidi su kružili 4 kruga pod SC-om, kada stiže odluka da se utrka prekida. Uvjeti jednostavno nisu bili za vožnju. Utrka je morala započeti s "full wet" gumama, to je jasno. Isto tako, znali smo da McLarenovi Lewis Hailton i Jenson Button moraju ići na sve ili ništa, što su cijelo vrijeme i pokazivali u radijskoj komunikaciji. U tom trenutku je 5 vozača u igri za svjetskog prvaka, znali smo da se na ovoj utrci sve može rasplesti. Ili zakomplicirati. Tako se i dogodilo.

VN Južne Koreje je nova utrka u sezoni. Nepoznanica za sve, ali s još nekim dodatnim problemima. Naime, na asfaltu nema položene gume koja bi dala dodatni grip, odnosno držanje na stazi, a to i nije bilo moguće zbog kiše koja bi ionako sve isprala. Gotovo sat vremena čekali smo novi početak utrke, koja je pod SC-om krenula u 9:05 po hrvatskom vremenu. U tom trenutku svi su kalkulirali koliko će se krugova voziti – ako se odveze više od 33% staze (18 krugova) dodijelit će se pola bodova, a više od 67% (42 kruga) tada se dodjeljuju puni bodovi.

17. krug – SC odlazi i utrka počinje, ali pod punom strepnjom. Prvi krug donosi feštu prestizanja koju je prekinuo tada trenutno vodeći u poretku Mark Webber u Red Bullu. Malo je previše zajašio jednu pasicu, zavrtio se na stazi i pri tome pogodio Nicu Rosberga u Mercedesu GP. Šteta, Nico je odlično krenuo, čak je prestigao Hamiltona. Posljedica svega je ponovni treći izlazak SC-a u 21. krugu. Utrka se nastavlja tri kruga kasnije.

U međuvremenu je Jenson Button riskirao, otišao u boks i promijenio gume za mokro u intermedia gume i taktički gadno pogriješio. Naišao je u gužvu i izgubio puno bodova u borbi za prvaka.

U 32. krugu ponovno izlijetanje i razbijanje. SC izlazi na stazu i ostaje do 35. kruga. Tada je sve odlično izgledalo za Sebastiana Vettela koji je bio vodeći i osjećalo se kako će osvojiti puno bodova i otvoriti dobru šansu za osvajanje prvenstva. No, stvari su krenule loše. U 46. krugu mu otkazuje bolid i Vettel odustaje od utrke. Teška katastrofa za Webbera i Vettela, odnosno za Red Bull koji je ostao bez ijednog boda. A bili su najbolji na startu. Sve se mijenja.

Evo i konačnih rezultata utrke.

Vozačke i konstruktorske ljestvice potražite ovdje.