Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiEuropska noć bez nesreća u subotu u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Zadru i Rijeci

Europska noć bez nesreća u subotu u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Zadru i Rijeci


Sa subote na nedjelju (15-16. listopada) u hrvatskim gradovima će se po peti puta održati međunarodna akcija Europska noć bez nesreća za odgovornu vožnju mladih bez utjecaja alkohola.

Ova akcija će se odvijati u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu (SUP) i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

Tako će u Zagrebu svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju ispred klubova San Antonio i Žabac uz podršku volontera SUP-a i sudenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.
Koncept ove akcije je na dobrovoljnoj bazi a provest će se na način da se u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera na ulazu ponudi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u aktivnosti.

Grupa će odrediti jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaju da tu noć neće konzumirati alkohol i da budu „odgovorni“ vozači („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti a u slučaju da se  ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.

europska-noc-bez-nesreca-u-subotu-u-zagrebu-varazdinu-osijeku-zadru-i-rijeci-02

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na većinu zemalja Europske unije. Prošle godine je tako oko 700 volontera bilo prisutno u gotovo 200 noćnih klubova u 27 zemalja.