Novosti Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiEuroNCAP-ova nagrada za Opelov sustav upozorenja na objekte u mrtvom kutu

EuroNCAP-ova nagrada za Opelov sustav upozorenja na objekte u mrtvom kutu


Osim rezultata crash testova EuroNCAP je objavio i dodjelu nagrade za Opelov sustav upozorenja na objekte u mrtvom kutu (Side Blind Spot Alert, SBSA).

Nagrada Advanced Euro NCAP osmišljena je za naprednu sigurnosnu tehnologiju, a dobivaju je proizvođači automobila koji nude nove sigurnosne tehnologije koje donose znanstveno dokazive sigurnosne prednosti za korisnike i društvo.

Opel je dobitnik nagrade jer su inženjeri iz Rüsselsheima razvili sustav koji rješava dosta čest problem u prometu, a to su vozila ili objekti koji prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja naizgled nestaju u mrtvom kutu. To je opasnost koja vodi do nezgoda, a prema statistikama čak 10 posto svih ozbiljnih nezgoda i 5 postosmrtnih slučajeva u prometu u Europskoj uniji rezultat je toga.

– Nagrada je potvrda je naše strategije da optimiziramo sigurnost naših automobila na temelju stvarnih prometnih scenarija i mogućih sudara. Interna istraživanja pokazuju koliko upozorenje na objekt u mrtvom kutu povećava ukupnu sigurnost. Velik proboj ovog sustava na tržištu u cijeloj Europi mogao bi dovesti do smanjenja svih nezgoda s manjim i ozbiljnim ozljedama za oko jedan posto – rekao je Günther Schmall, direktor integracije sigurnosti vozila.

OpelCorsa1

Sustav SBSA imaju Opelovi modeli Adam, Corsa, Astra, Cascada i ZafiraTourer, kod kojih se bočni promet provjerava pomoću četiri ultrazvučna senzora, dok se u Insigniji koristi radarska tehnologija. Taj sustav pregledava široka područja oko vozila. Ako elektronički čuvari otkriju da se na putanji sudara nalazi objekt, na odgovarajućem vanjskom retrovizoru pojavljuje se optičko upozorenje žute boje. Intenzitet LED žaruljica velik je, pa nije moguće previdjeti upozorenje čak ni uz jaku sunčevu svjetlost. Upozorenje na objekt u mrtvom kutu funkcionira pri brzinama od 10 do 140 km/h.

U nedavnoj anketi vlasnici Opel Insignije izrazili su svoje oduševljenje upozorenjem na objekt u mrtvom kutu – 97,2 posto nikad ne isključuje sustav, 87 posto izjavljuje da su posve sigurni u korisnost sustava, a 82 posto ističe da bi pri kupnji novog automobila definitivno opet naručili elektroničkog čuvara.