Testovi


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestoviEuroNCAP: objavljeno devet novih odlikaša na crash testovima

EuroNCAP: objavljeno devet novih odlikaša na crash testovima


Euro NCAP je objavio rezultate još jedne runde crash testova. Čak je devet novih automobila dobilo pet zvjezdica za sigurnost: Audi A6, BMW X3, Chevrolet Aveo, Chevrolet Orlando, Citroën DS5, Hyundai i40, Opel Ampera, VW Golf Cabriolet ii VW Jetta. Jedino je Kia Picanto dobila četiri zvjezdice.

Glavni razlog zašto je Kia Picanto dobila četiri zvjezdice je nepostojanje bilo koje vrste sustava elektronske stabilnosti u opremi, jer za Euro NCAP je upotreba ESC-a važan kriterij za dobivanje maksimalne ocjene za sigurnost. Inače je Picanto dobio 86 posto bodova za sigurnost odraslih putnika i  83 posto bodova za sigurnost djece, i po tome je mogao zaraditi i petu zvjezdicu.

Testiran je još jedan električni automobil – Opel Ampera. Po zbroju bodova čak je slabiji od Picanta (85 posto za odrasle i 78 posto za djecu), ali presudni su bili elektronski sustavi sigurnosti.

Veliki napredak zabilježio je Chevrolet s modelom Aveo, jer je prethodni model imao tek dvije zvjezdice za sigurnost, a novi Aveo s 95 posto bodova za sigurnost odraslih i 87 posto za sigurnost djece je i više nego zaslužio svih pet zvjezdica.

Inače je najviše bodova za sigurnost odraslih dobio VW Golf Cabriolet (96 posto), zatim Aveo i Orlando po 95 posto te VW Jetta 94 posto. Za sigurnost djece najviše je dobio Aveo, 87 posto bodova, za jedan postotak više od Volkswagenovih modela i Hyundaija i40.

Što se tiče zaštite pješaka, mnogi proizvođači još zanemaruju taj segment sigurnosti. Iako su svi dobili maksimalan broj zvjezdica, prema kriterijima koji će iduće godine biti postroženi na ispitu sigurnosti pješaka pali bi Opel Ampera, Audi A6 i Citroen DS5.

Euro NCAP Advanced je program poticanja i nagrađivanja naprednih sigurnosnih sustava. Od testiranih vozila takve sustave imaju Citroen DS5 (Citroën Localized Emergency Call) i BMW X3 (Advanced eCall).

Novi nagrađeni sustav je Mazdin Rear Vehicle Monitoring System. Službena dodjela nagrade Mazdi bit će upriličena na sajmu u Frankfurtu.

Izvor: Automoto-portal.hr