Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaESP je od 1. studenog postao obavezna sigurnosna oprema

ESP je od 1. studenog postao obavezna sigurnosna oprema


Od 1. studenog u Europskoj uniji, dakle i kod nas, ESP (Electronic Stability Program) postao je obavezni dio sigurnosne opreme automobila i lakih komercijalnih vozila.

Nakon petogodišnjih priprema, 1. studenog stupila je na snagu u Europskoj uniji zabrana prodaje automobila i lakih komercijalnih vozila (do 3,5 tone) koji nemaju u opremi ESP. Prema službenim statistika iz EU ove je godine dosegnuta stopa od 84 posto novih vozila koja su serijski opremljena ESP-om.

Trgovci su se do prije par dana još pokušavali s lagera riješiti siromašnije opremljenih vozila bez ESP-a, ali sad više to ne smiju, pa će u ponudi ostati samo oni paketi opreme koji imaju ESP.  Proizvođači su se dobro pripremili za novi propis, pa neće biti velikih potresa na tržištu, a nestat će tek rijetki modeli.  Naprimjer, neće se više prodavati Fiat Linea, jer u taj model uopće ne ugrađuju ESP, čak niti u bolje opremljenim primjercima. Kod nekih modela, koji dosad nisu imali ESP, doći će do manjeg poskupljenja, ali ništa značajno.

ESP2

 

Prema statistikama iz Boscha, koji je jedan od najvećih proizvođača ovih sigurnosnih sustava, ESP je u 2011. Godini u 25 zemalja Unije spriječio više od 33.000 prometnih nesreća i spasio više od tisuću života. Od predstavljanja prije dvadesetak godina spriječeno je u Europi 190.000 nesreća i spašeno više od 6000 života.

ESP je obavezan u Sjedinjenim državama i Kanadi od rujna 2011. godine, obavezan je također u Australiji i Izraelu, a uskoro se najavljuje obaveza u Japanu, Južnoj Koreji, Turskoj i Rusiji.

I za kraj preporučamo da pogledate kratki Boschov filmić o tome što je i kako radi ESP.