Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiElectromagnetic Pulse Gun će smrznuti vaš automobil

Electromagnetic Pulse Gun će smrznuti vaš automobil


Ili ako hoćete u prijevodu, novi elektromagnetski pulsni "top". Zamislite situaciju – na rutinskoj policijskoj cestovnoj kontroli pojavi se vozač koji ne želi zaustaviti automobil i počne bježati? I što se onda dogodi?

Electromagnetic Pulse Gun će

U normalnim slučajevima policija uskače u svoje vozilo i kreće u potjeru, kao što smo nebrojeno puta imali prilike vidjeti u filmovima. Kako će potjera završiti nitko ne zna, možda policija izvuče deblji kraj, možda uz materijalnu štetu, možda uz mrtve s jedne ili druge strane? Postoji li neko drugačije, sigurnije rješenje? Odgovor je – da! To je upravo elektromagnetski pulsni top. Radi se o uređaju na kojem je dovoljno stisnuti jednu tipku i vaše se vozilo zaustavlja samo od sebe. Potjere niti ne treba biti jer će policajci jednostavno došetati do vašeg vozila, a dalje je priča potpuno poznata.

Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali nije. Naime, radi se o uređaju koji bi na određenoj udaljenosti izbacuje elektromagnetsku energiju koja "zblesira" elektroniku u automobilu (a koje ima svaki novi automobil) i koji se nakon toga sam zaustavlja.
Naučnici u Eureka Aerospace su razvili ovaj elektromagnetski pulsni uređaj kojeg su nazvali High Powered Electromagnetic System ili skraćeno HPEMS. Njegova uloga je pulsirajućim elektromagnetskim valom onesposobiti mikroprocesor u automobilu, što uzrokuje gašenje svih sustava i zaustavljanje istog.

Inače, u General Motorsu su razvili nešto na svojim OnStar vozilima. Trenutno je još uvijek sve u prototip fazi, ali tko zna što nam budućnost nosi, možda ga zaista vidimo na cesti. Svakako pogledajte niže priloženi video za informaciju više.