HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportEdukacija sudaca HAKS-a – odrađen uspješan FIA trening

Edukacija sudaca HAKS-a – odrađen uspješan FIA trening


U Zagrebu je održan trening za suce auto sportova kojem je prisustvovalo 87 sudaca uglavnom klupskog i nacionalnog ranga, te aktivista iz 15-tak klubova.

Temeljem odobrenog FIA Grand programa za 2017.godinu, a u organizaciji Komisije za edukaciju UO HAKS-a i Komisije za suce i volontere Odbora za autosportove u Zagrebu je održan trening za suce auto sportova kojem je prisustvovalo 87 sudaca uglavnom klupskog i nacionalnog ranga, te aktivista iz 15-tak klubova. Osnovni cilj treninga, kako se naziva ovaj oblik obrazovnog sustava sudaca, bio je da pred FIA i MSA komisijom osam višegodišnjih i iskusnih sportskih sudaca pokažu koliko su svladali tehnike prilikom prenošenja svog znanja i edukativne sposobnosti ostalim sportskim sucima klupskog i nacionalnog ranga, koji su ovog puta biti aktivna „publika“.

Prezenteri i predavači bili su Gabrijela Jerman, Goran Vujisić, Dean Grbac, Edin-Dino Deljkić, Zvonimir Harapin, Zlatko Grotić, Boris Gorup i dr.Mirko Grgurev. Uz brojne živopisne, što video primjere, što fizičkom prezentacijom sredstava i opreme, interaktivnim prenošenjem pravila, znanja i iskustva zainteresirali su prisutne suce koji su cjelodnevni rad ocijenili veoma dobrim, ujedno temeljem budućih oblika edukativnih seminara za sve nositelje licenci u okviru Hrvatskog auto i karting saveza.

Seminaru su prisustvovale, te ujedno mentorirale uočeno Sue Sanders, voditeljica međunarodnih FIA MSA treninga i Kate Robson, voditeljica FIA Sport Grand programa i akreditacija. Ukoliko uspješno zadovolje kriterije ubuduće će Hrvatski auto i karting savez imati svoju sudačku, edukacijsku, ekipu koja će međunarodne seminare moći održavati u zemljama okruženja, odnosno tamo gdje bude potrebno. Prve dojmove edukacijska ekipa saznala je kroz razgovore i evoluaciju učinjenog.

Tijekom cjelodnevnih predavanja, uz osvrst na pojedinačne specifičnosti vrhunskih automobilističkih disciplina, posebna je pažnja posvećena komunikacijama u vrijeme utrka, administrativnim zadaćama sudaca, mjerenju vremena i obradi podataka s istog,a uz prisustvo većine sudaca tehničara, te članova Zdravstvene komisije HAKS-a, posebna je pozornost bila na sigurnosnoj opremi vozila i vozača potrebnih za natjecanja, te načinima, postupcima i efikasnosti medicinskih ekipa na utrkama.