Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDvostruka pobjeda Porschea na 24 sata Le Mansa

Dvostruka pobjeda Porschea na 24 sata Le Mansa


Porsche je pobjednik utrke 24 sata Le Mansa, najpoznatije kružne utrke na svijetu, održane proteklog vikenda. Pobjednički prototip Porsche 919 Hybrid vozili su Nico Hulkenberg, Earl Bamber i Nick Tandy.

 

Porsche je jedna od najslavnijih automobilističkih marki, a na 24 sata Le Mansa, koja se održava od 1923. godine, dosad je imao 16 pobjeda. No, posljednja je bila davne 1998. godine, tako da ovogodišnja pobjeda označava veliki povratak.

Pobjedu prototipa s brojem 19 uveličala je i posada automobila s brojem 17 osvojivši drugo mjesto. U tom su prototipu bili Mark Webber, Timo Bernhard i Brendon Hartley.

24hLeMans-podium

 

Pobjedom Porschea prekinuta je dominacija Audija, koji je pobjeđivao na prethodnih pet utrka od 2010. do 2014. godine. Čast Audija spasila je posada Audija R8 e-tron quattro s brojem 7 osvojivši treće mjesto. Lanjski pobjednici Marcel Fassler, Benoit Treluyer i Andre Lotterer ionako su jedna od najuspješnijih ekipa u povijesti Le Mansa, jer su u dosadašnjih šest zajedničkih nastupa triput pobijedili i pet puta su bili na podiju.

Za razliku od prethodnih godina, kad je bilo razbijanja i odustajanja, utrku je završilo svih osam LMP1 prototipova triju glavnih proizvođača Porschea, Audija i Toyote. Premijerni nastup imao je i Nissan s prototipom GT-R LM Nismo, koji spada također u LMP1 klasu, ali po performansama je daleko iza. Od tri Nissana do cilja je došao jedan.

 

24hLeMans-Porsche01

 

U LMP2 kategoriji pobjednik je momčad KCMG s prototipom Oreca 05 (Nissan), ispred ekipa Jota Sport i G-Drive Racing. U GTE Pro kategoriji pobijedila je ekipa Corvette Racing s Corvette C7R broj 64, a to im je bila zadovoljština za nesreću u kvalifikaciajma kad im se drugi automobil razbio i nije mogao nastupiti.

U GTE Am kategoriji pobjednik je SMP Racing s Ferrarijem 458 Italia GT2. Drugo mjesto u toj klasi osvojila je ekipa Dempsey-Proton Racing, u kojoj je i slavni hollywoodski glumac Patrick Dempsey.

Rezultate možete naći na službenim stranicama.