Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobilidm Zelena turneja uz ekološki automobil DOK-ING XD Concept

dm Zelena turneja uz ekološki automobil DOK-ING XD Concept


Iz Dubrovnika je put Geneve krenula „dm zelena turneja“, koja šalje poruku o nužnosti o ekološke odgovornosti. Na put od 1.415  kilometara do Sajma automobila u Genevi, krenuli su sa električni automobilom XD Concept tvrtke DOK-ING.

Jedina energija koju će izvorni  hrvatski proizvod koristiti  je ona iz običnog  priključka na struju kakav postoji u svim kućanstvima.

dm zelena turneja prvi je u nizu događanja koji će se tijekom proljeća odvijati u sklopu dm green city projecta, čiji je idejni začetnik Marko Lasić Nered na svečanosti otvorenja turneje u Dubrovniku predstavio ideju i ciljeve projekta te zajedno s Dariom Klemarom, prokuristom u dm-u najavio ekološko odgovorne inicijative i kulturno-edukativne sadržaje koje će dm u 2012., Međunarodnoj godini energetske učinkovitost,  pokloniti građanima. U sklopu zelene turneje električnog auta „na dm šteker“ hrvatska će javnost imati prilike saznati prednosti ovog ekološki u potpunosti prihvatljivog i jeftinijeg načina prijevoza.

Mario-Petrekovic-i-XD-ConceptVozački tim Mario Petreković i Marko Lasić Nered prvi će hrvatski električni automobil puniti u dm prodavaonicama diljem Hrvatske kako bi hrvatsku javnost upozorili na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila koja su iznimno isplativ i ekološki prihvatljiv oblik prijevoznoga sredstva.

„Uz kulturno-edukativne sadržaje, turnejom skrećemo pažnju hrvatske javnosti kako je Hrvatska jedina država u Europi koja ne subvencionira kupnju električnih vozila niti ju na bilo koji način potiče i veliko nam je zadovoljstvo što imamo tako veliku podršku u našim nastojanjima. Green City Project je idejno i zamišljen da pod svojim krovom okuplja zajednicu u najširem smislu te mi je drago vidjeti da u tome i uspijevamo“, istaknuo je Marko Lasić Nered.

Električni automobili – ekološki čista budućnost
XD-ConceptTvrtka DOK-ING tvorac je XD Concepta, prvog hrvatskog električnog automobila, a misao vodilja u konstruiranju automobila bila je sigurnost, ekonomska isplativost i prije svega, ekološka osviještenost. "Pri izradi auta trudili smo se misliti na sve i napraviti ga što je bolje moguće. Ponosni smo na svoj proizvod, siguran je, vizualno atraktivan, softverski izuzetno jak i ekonomski isplativ te ono što je najvažnije, čuva prirodu. Veselimo se ovoj pustolovini, ovo će mu biti prava testna vožnja dugačka 1415 km." – istaknuo je Tomislav Boško, generalni direktor DOK-ING kompanije

Ekološki odgovorna kupnja u dm-u
dm zelena turneja povod je i za podsjećanje i motiviranje građana na ekološki prihvatljivo ponašanje prilikom kupnje, a u cilju smanjenja broja jednokratnih vrećica odbačenih u okoliš. Tijekom ožujka svaki će kupac u dm-u, za 25 bodova na dm active beauty kartici moći preuzeti trajnu torbu za kupnju. Također, dm želi prilikom svake kupnje podsjetiti kupce na važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, pa će tako kupce koji se odreknu bilo koje polietilenske vrećice pri jednoj kupnji na blagajni, dm motivirati s pet dodatnih eko bodova na dm active beauty kartici. U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm će sav prihod od prodanih platnenih torbi investirati u kupnju uređaja koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, a koji će krajem travnja donirati u pet škola diljem Hrvatske. Na taj će način učenici tijekom svog boravka u školi imati osvjetljenje koje je  najbliže sunčevom svjetlu i potpuno je zdravo za oči. Radi se o izvornom hrvatskom proizvodu „Krijesnica“ koji je dobio niz svjetskih nagrada u domeni uštede električne energije, ekološkog proizvoda i proizvoda koji doprinosi zdravlju.

Raspored dm zelene turneje:
23.02.2012. dm Dubrovnik / Brsalje 17, Pile, 10:30 h
23.02.2012. dm Makarska / Šetalište Dr. Franje Tuđmana 1, 14:00 h
24.02.2012. dm Split / Mažuranićevo šetalište 53a, 9:00 h
24.02.2012. dm Zadar/ Trg Svetog Donata, 13:00 h
25.02.2012. dm Gospić/ Kaniška 18, 9:00 h
25.02.2012. dm Rijeka/ Korzo, Riva 6, 14:00 h
26.02.2012. dm Pula/ Flanatička 6, 9:00 h