Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliDetroit Electric – stari/novi igrač u travnju predstavlja novi sportski elektromobil

Detroit Electric – stari/novi igrač u travnju predstavlja novi sportski elektromobil


Ako ste pomislili da su elektromobili novi izum, prevarili ste se. Ako mislite da je kompanija Detroit Electric novi igrač na tržištu elektromobila, opet ste pogriješili. Ovo je kratka priča o zanimljivoj američkoj kompaniji.

Još početkom 20. stoljeća, tamo negdje 1910. godine vozili su se elektromobili. Čak su bili zanimljiviji i traženiji od automobila s unutrašnjim sagorijevanjem kakve poznajemo i danas. Elektromobili su bili jednostavniji, pouzdaniji i daleko lakši za održavanje od onih koje je pogonio benzin, odnosno fosilna goriva.

Godine 1912. kompanija koja se zvala Detroit Electric postala je tržišni lider u proizvodnji električnih automobila. Godišnje su proizvodili oko 2.000 vozila, a kupovali su ih mnogi, pa i mnogi poznati ljudi tog doba kao što su Thomas Edison, John D. Rockefeller Jr., pa čak i Clara Ford, žena Henryja Forda.

Iako je kompanija Detroit Electric prodavala svoje automobile do 1939. godine, već oko 1920. godine je razvoj automobila krenuo u smjeru modela s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, jer su se pokazala kao pouzdanija i jednostavnija za korištenje. Malo po malo, elektromobili su izlazili iz upotrebe.

Posljednjih godina svjedočili smo nekontroliranom divljanju cijene naftnih derivata, što je automobilsku industriju ponovo okrenulo u smjeru elektromobila, odnosno vozila na alternativno gorivo. Jedan od pionira novog doba u razvoju elektromobila je kalifornijska kompanija Tesla Motors, o kojoj se posljednjih nekoliko godina itekako puno priča. Njihovi su automobili itekako kvalitetni i traženi, a povjerenje u elektromobile se ponovo vratilo.

Još jedna američka kompanija odlučila je vratiti staru slavu, a to je upravo ova o kojoj govorimo – Detroit Electric. Svoj novi sportski elektromobil kodno nazvan “Detroit 2.0”, a o kojem se gotovo ništa ne zna, pojavit će se premijerno na auto salonu u Shanghaiju (Kina), od 21-29. ovog mjeseca. Navodno najviše nalikuje na Lotus Elise.

Iskreno, sviđa nam se ideja da sve više proizvođača automobila razmišlja o proizvodnji električnih automobila. A i vrijeme je da se čim prije odmaknemo od ovisnosti o naftnim derivatima. Elektromobili u kombinaciji sa sunčevom energijom, mogla bi biti itekako dobitna kombinacija.

U međuvremenu pogledajte nekoliko zanimljivih video priloga o Detroit Electricu.