Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliDetroit Electric SP:01 sportski električni automobil uskoro u prodaji?

Detroit Electric SP:01 sportski električni automobil uskoro u prodaji?


Nakon što su predstavili prvi prototip početkom 2013. godine, poznata kompanija Detroit Electric najavila je kako će se Detroit Electric SP:01 pojaviti u prodaji… no ne prije 2016. godine.

Kako smo saznali, izlazak su odgađali nekoliko puta, a sada još jednom. Očekivali smo ga ove godine, no kažu kako moraju odraditi još neke testove tako da ćemo ga na cesti vidjeti tek iduće godine. Proizvodit će se u Velikoj Britaniji, a prodavat će se u Europi, Americi i nekim dijelovima Azije.

Kao i originalni Tesla Motors Roadster, Detroit Electric SP:01 sportski elektromobil se temelji na Lotusovoj šasiji. Postoji a to i razlog – izvršni direktor kompanije Albert Lam je prije radio u Lotusu. Prema vanjskom izgledu novi Detroit Electric SP:01 gotovo u potpunosti nalikuje na jedan od Lotusovih modela.

Razlika ipak ima, a one se najviše vide u stražnjem dijelu gdje se nalazi novi difuzor i stražnji spojler, a i ponešto su izmijenjeni bočni i stražnji prozor. Što se unutrašnjosti tiče, Detroit Electric SP:01 ima 8,4 inčni tablet, a na kojem se obavljaju sva potrebna podešavanja, nema više nikakvih prekidača i tipki.

Detroit Electric SP01 elektromobil 03

Sustav se temelji na Androidu, tako da su mu i prilično široke mogućnosti, primjerice kontroliranja klime i grijanja, satelitska GPS navigacija i druge sitnice. Ako ste se pitali može li se povezati s mobilnim uređajem, može. Sve ostalo u unutrašnjosti je standardno – sportska sjedala, kožne i Alcantara presvlake, ručni mjenjač.

Što se pogona tiče, Detroit Electric SP:01, radi se o jednom jedinom elektromotoru koji razvija 285 konja. Od 0-100 km/h ubrzava za manje od 4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. S jednim punjenjem baterije može prijeći oko 290 kilometara, što je vrlo pohvalno.

I, što mislite o novom Detroit Electric SP:01 električnom sportskom automobilu, biste li ga kupili? Naravno, sve ovisi o cijeni koja je za sada nepoznata.

Detroit Electric SP01 elektromobil 02