Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiDani tehničke ispravnosti vozila od 24. do 29. studenog

Dani tehničke ispravnosti vozila od 24. do 29. studenog


U cijeloj Hrvatskoj počela je u ponedjeljak tradicionalna akcija ‘Dani tehničke ispravnosti vozila’, u sklopu koje se mogu obaviti besplatni tehnički pregledi.

Ova preventivno sigurnosna akcija traje od 24. do 29. studenog u svih 159 stanica za redovni tehnički pregled vozila. Organizatori akcije su stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programom sigurnosti cestovnog prometa.

U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole odnosno registracije vozila.

Dani_tehnicke_ispravnosti_vozila_poster

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

Prvih 10.000 vozača – sudionika akcije na poklon će dobiti paket sa tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođene uporabi u zimskim uvjetima vožnje i strugalicu za led. Pokloni su raspoređeni u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Dani_tehnicke_ispravnosti_vozila-1

Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 11.538 vozila, a kod 4.585 (38,7 posto) utvrđene su tehničke neispravnosti. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (1.889 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1.684 vozila), ovjesu i kotačima (931 vozilo), motoru (657 vozila), na uređaju za upravljanje (663 vozila) te na ispušnom sustavu – EKO testu (486 vozila).

U Hrvatskom autoklubu naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2013. godini bilo 21 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije kojoj su pristupala pretežno vozila prosječne starosti između deset i 12 godina.